Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente vangt vluchtelingen op in Sportcentrum Caland

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 september 2015, 21.11 uur

De gemeente gaat vandaag de eerste vluchtelingen opvangen in Sportcentrum Caland aan de Eliza van Calcarstraat in Osdorp. Daar is plek voor driehonderd vluchtelingen.

De eerste 300 bedden zijn inmiddels in het sportcentrum neergezet. Leerlingen van het Calandlyceum gymmen vandaag in de open lucht. Verenigingen die er 's avonds sporten zijn afgebeld. 'Er zijn een paar zalen ingericht als slaaplocatie. Het gaat om een paar dagen, zodat de sporthal niet voor langere tijd onbruikbaar is. Binnen enkele dagen wordt een andere locatie gezocht die permanenter kan zijn. Amsterdammers moeten hier niet te veel hinder van ondervinden'. aldus directeur Inge Vyent van het sportcentrum tegen AT5.

Naar verluidt komen de eerste vluchtelingen vanmiddag rond 15.00 uur aan op de opvanglocatie. Het naastgelegen Calandlyceum laat aan AT5 weten dat het op zoek is naar een vervangende locatie voor de gymlessen. Directeur Jan-Matthijs Heinemeijer zegt blij te zijn te kunnen helpen. 'Het komt nu heel dichtbij en dan wil je iets doen. Ik ben in de mogelijkheid iets te doen, dat vind ik heel fijn. Docenten zijn al naar me toegekomen, zij willen na schooltijd expressie, tekenen en sport aanbieden.'

De gemeente bekijkt nog welke locaties geschikt zijn voor opvang die permanenter is. 'We hebben een flink aantal locaties in beeld, zoals sporthallen en leegstaande kantoren. We maken nu een afweging welk panden het snelst beschikbaar zijn en het beste voldoen. We weten zeker dat het gaat lukken', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Amsterdam wil de komende dagen in totaal tijdelijk 1500 vluchtelingen opvangen, totdat zij terecht kunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel. Voorwaarde is dat zij zich melden op Amsterdam CS. De noodopvang voor vluchtelingen blijft enkele weken beschikbaar, tot het moment dat het COA maatregelen heeft genomen om de toestroom weer te verwerken.