Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Eerste vluchtelingen nemen intrek in kantoor Haaksbergweg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 september 2015, 16.40 uur

De eerste tientallen vluchtelingen zijn dit weekend aangekomen in de kantoorflat aan de Haaksbergweg. Op zondag zouden er rond de tweehonderd vluchtelingen in het pand zijn aangekomen. Maar dat gaat nog best chaotisch.

Het oude kantoorpand van ING is de derde locatie waarin vluchtelingen worden opgevangen en de eerste particuliere locatie. Er worden ook al vluchtelingen opgevangen in de oude gevangenis aan de Havenstraat, waar voorheen uitgeprocedeerde vluchtelingen zaten. Ook in een voormalig gemeentekantoor aan de Flierbosdreef worden vluchtelingen opgevangen. Er is daar plek voor zevenhonderd man.

De vluchtelingen worden per bus naar het leegstaande kantoor vervoerd. De chauffeur doet dit op vrijwillige basis. De Syrische Manar is een van de vluchtelingen die nu in het voormalig ING-kantoor zitten. 'De sfeer is eigenlijk best goed. Het is rustig, maar niet heel goed geregeld. Misschien omdat de locatie nog nieuw is', zegt hij. Het is volgens hem nog wel een beetje een chaos. 'Ze zijn heel druk met het verplaatsen van mensen. Ze weten niet waar ze gezinnen, kinderen en alleenstaanden moeten plaatsen. Iedere dag herplaatsen ze mensen op andere verdiepingen.' Maar qua faciliteiten is het wel goed geregeld. Zo zijn er onder meer spelletjes voor de kinderen. 'Voor kinderen is het hier prima te doen.'

AT5 kreeg eerder een rondleiding in de kantoorflat. Er zitten al wat faciliteiten in zoals een restaurant en douches. Extra douches zullen nog worden gebouwd. Er is plek voor 750 man, maar het is niet bekend hoeveel er uiteindelijk zullen komen te zitten. Een Duits bedrijf stelde het pand beschikbaar na een dringende oproep van burgemeester Van der Laan.