Stad

NL
V

Nieuw hotel bij Muiderpoort? 'Dit past totaal niet in de wijk. Ga lekker naar Lunteren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 september 2015, 13.57 uur

Buurtbewoners zijn kritisch over de plannen om een nieuw hotel te bouwen vlakbij het Muiderpoortstation. Het nog te bouwen complex met 250 kamers is een initiatief van de NS en de ondernemers van het Lloyd Hotel.

Het LLoyd-hotel wil in heel Nederland hotels gaan runnen in oude stationsgebouwen en bij Station Muiderpoort zou de grote hoofdvestiging moeten komen. Het hotel moet komen te staan op een groenstrook, vlakbij het spoor. Met het geld dat aan het project wordt verdiend wil de NS onder meer de omgeving gaan opknappen. Zou zou er bijvoorbeeld een foodlab in een oud stationsgebouw moeten komen. In de samenwerking stelt de NS de gronden en gebouwen ter beschikking, de exploitatie zal door de mensen van het LLoydhotel worden gevoerd.

Maar de buurt is, zoals gezegd, kritisch. 'Dit past niet in de wijk. Het is volkomen buitenproportioneel!' Stelt Ellen Schneider van de Vereniging Tuinwijck. 'Als je dergelijke plannen wilt uitvoeren, ga dan lekker naar Lunteren. Daar willen ze vast een mooi hotel.'

Lees ook: Lloyd en NS willen nieuw hotel op spoorplein Muiderpoort

Ook mede-verenigingslid Jessica Eelman ziet het hotel niet zitten. 'De NS wil door middel van dit hotel meerdere stationsrestauraties in het land financieren. En dan zijn wij dus 'de lul' omdat het hotel hier het geld moet gaan genereren'.

'Wij komen juist uit de buurt'
De plannen zijn onder meer afkomstig van Suzanne Oxenaar, Artistiek directeur van het Lloyd Hotel. 'Voordat we het Lloyd Hotel geopend hadden zijn we acht jaar bezig geweest. We weten hoe lang zoiets kan duren', stelt Oxenaar. 'Maar we zijn een normale partner om mee te praten, juist omdat we uit de buurt komen. Ik denk dat we ons verregaand in kunnen leven.' De komende weken gaan de initiatiefnemers de input van de buurt verwerken in de plannen. Zij benadrukken dat er juist positieve kanten aanzitten aan de plannnen, zoals mooie horeca en een buurtfunctie voor de nu vaak leegstaande gebouwen in het station.


Plan-fase
In een schriftelijke reactie laat stadsdeel Oost weten de plannen 'met interesse te volgen'. Zij juichen het toe dat de ondernemers eerst in gesprek gaan met de buurt voordat zij een plan inleveren bij het stadsdeel. Voor een eventueel te bouwen hotel zou wel het bestemmingsplan moeten worden gewijzigd. De gemeenteraad beslist daar over, maar het stadsdeel brengt hier in wel advies uit. Het hotel bevindt zich wat het stadsdeel betreft nog duidelijk in de 'plan-fase'.