Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minimale kans dat Noord/Zuidlijn op tijd wordt opgeleverd: 'Olympische opgave'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 oktober 2015, 00.36 uur

De gemeente blijft streven om de Noord/Zuidlijn op 1 oktober 2017 te openen, maar de kans dat dat ook daadwerkelijk gaat lukken, is -als er geen maatregelen worden genomen- minimaal. 'Het haalbaarheidspercentage is gedaald van 50% naar 5%', maakte wethouder Pieter Litjens (VVD, Verkeer) vanavond bekend.

'We staan voor een olympische opgave', zei hij tijdens een bezoek aan metrostation Vijzelgracht. Vorig jaar was de kans nog fiftyfifty dat de metrolijn in het najaar van 2017 zou gaan rijden, maar dat is nu gekelderd naar 5 procent. Dat percentage is laag, doordat er nog een hoop risico's zijn die voor vertraging kunnen zorgen. 

'Die 5 procent is een indicatie van hoeveel risico's er nog zijn. Door dat scherp in kaart te brengen, zorg je ervoor dat dat haalbaarheidspercentage weliswaar laag is, maar tegelijk dat duidelijk wordt welke maatregelen nog genomen moeten worden'. In het huidige overzicht is het faillissement van Imtech nog niet meegenomen, wel opgenomen is de sluiting van metrostation Zuid.

'Daar werd afgelopen zomer de Noord/Zuidlijn aangesloten op het bestaande metronet. Dat was een heel groot risico, dat is meegenomen in deze berekening, maar eigenlijk weggestreept kan worden, omdat de werkzaamheden succesvol zijn afgerond', gaat Litjens verder, die het ondanks de vele risico's niet nodig vindt om de opleverdatum aan te passen. 'We gaan er alles aan doen de planning te halen', meent hij. 

Lees ook: Imtech failliet verklaard door rechtbank

'Dat zijn we de Amsterdammers verplicht', gaat hij verder. Eerder vandaag informeerde Litjens de gemeenteraad over de risico's tijdens de afbouwfase van het prestigieuze metro-project tussen Noord en Zuid. Voor Litjens is de risico-analyse geen aanleiding de strakke planning aan te passen. Wel worden maatregelen genomen om de streefdatum alsnog te halen. 

Medio 2016 wordt definitief duidelijk welke datum haalbaar is voor de opening van de metroverbinding.