Stad

NL
V

Bezoeker informatieavond vluchtelingen Amstelveen: 'Mijn wijk verdedigen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 oktober 2015, 11.32 uur

Een informatieavond voor bewoners van Buitenveldert en Amstelveen over een mogelijk te realiseren opvang voor vluchtelingen in die laatste gemeente, werd maandagavond druk bezocht. De Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld moest een hoop zorgen wegnemen, maar er waren ook positieve geluiden te horen.

'Ik ben hier om onze wijk te verdedigen. Je schrikt je de pest, het komt nu wel heel dichtbij', licht een bewoonster haar bezoek aan de informatieavond toe. Er werd gesproken over de mogelijke noodopvang voor vluchtelingen in een kantoorpand aan de Laan van Kronenberg. Daar moeten zo'n 400 vluchtelingen van Syrische en Irakese afkomst, tijdelijk onderdak vinden. Met name de joodse gemeenschap in Buitenveldert maakt zich grote zorgen.

Lees ook: Amstelveen wil 400 vluchtelingen opvangen

'Voor de Tweede Wereldoorlog had je overal in het land joodse gemeenschappen, nu is dat alleen nog hier. Om dan precies in de kern van die gemeenschap een groep neer te zetten, die risicovol is, dat is niet verstandig', laat een joodse bezoeker van de voorlichtingsbijeenkomst weten. 'Die mensen krijgen met de paplepel ingegoten dat elke jood een vijand is, daar ben ik bang voor', vult een ander aan.

Lees ook: CJO: 'Syrische vluchtelingen gebrainwasht om joden te haten'

Van 't Veld begrijp dat veel mensen bang zijn: 'Het is alleen zo dat er op veel plekken in Amstelveen joodse mensen wonen. De kunst is het maken van de juiste afspraken en ook de vluchtelingen duidelijk te maken in welke setting ze terecht komen'. En verder: 'Ik ben dankbaar dat de joodse gemeenschap ook aangegeven heeft om samen met mij, met het gemeentebestuur, het COA en de asielzoekers in gesprek te gaan over een oplossing'.

Een enkeling, ziet het geheel wat rooskleuriger in. 'Ik ben heel blij dat de mensen zo massaal zijn gekomen om de vluchtelingen welkom te heten. Mijn hoop is uitgekomen, ik ben heel blij. Ik begrijp dat er mensen bang zijn, die geluiden bereiken mij ook. Maar ga dan in gesprek. Waarom ben je bang en waar ben je bang voor?'.

Lees ook: 'Syrische vluchtelingen in joodse buurt geen goed idee'

Eerder op de avond stelden ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren Kamervragen over de opvang in Amstelveen. Zij willen van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid weten of het klopt dat er plannen zijn voor een opvanglocatie in Amstelveen en willen weten of de staatssecretaris de zorgen van het Centraal joods Overleg (CJO) deelt.