Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stedenband Tel Aviv en Ramallah definitief van de baan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 oktober 2015, 11.43 uur · Foto: Jos van Zetten

De stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv en Ramallah gaat definitief niet door. Amsterdam wil wel een samenwerking aangaan met beide steden, maar die samenwerking wordt niet geformaliseerd.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Al langer houdt de voorgenomen stedenband de gemoederen bezig. De laatste maanden werd er meerdere malen gedemonstreerd tegen de formele samenwerking. Afgelopen augustus hielden demonstranten een flashmob door in de Stopera tegelijk 'dood neer te vallen', met een Palestijnse vlag en nepbloed. Ook werd er vorige maand aan de voorgevel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) een Palestijnse vlag gehangen.

Over de stedenband met Tel Aviv is veel discussie vanwege de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden, het plan kwam op losse schroeven te staan toen de SP zich terugtrok. Van der Laan bracht in september nog een bezoek aan Tel Aviv en Ramallah om de samenwerking te onderzoeken.

Het voorstel wordt donderdag besproken in de commissievergadering Algemene Zaken. In november neemt de gemeenteraad een besluit.