Politiek

SP wil geen samenwerking met Tel Aviv en Ramallah

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 oktober 2015, 18.18 uur

Jos van Zetten
Jos van Zetten

De SP in de stad wil, naast de stedenband die niet doorgaat, helemaal geen samenwerking van de stad met Tel Aviv en Ramallah. De partij vreest dat Amsterdam betrokken wordt bij het conflict tussen Israël en Palestina.

'Het Israëlisch/Palestijns conflict is zo groot en zo diep, dat kan je niet los zien van de steden Tel Aviv en Ramallah. Als we in zo’n politieke situatie toch aan zulke projecten beginnen, wordt de stad via de achterdeur bij het conflict betrokken', meent SP-fractievoorzitter Daniël Peters. 'Dat moeten we voorkomen, want Amsterdam is daar niet op toegerust en je haalt een hoop ellende de stadsgrenzen in.'

Lees ook: Banden Tel Aviv en Ramallah op losse schroeven na intrekken steun SP

Burgemeester Van der Laan maakte eerder bekend dat een stedenband met de twee steden het definitief niet gaat halen. Wel zou er een niet-formele samenwerking moeten komen. De plannen voor een eventuele stedenband deed veel stof opwaaien. Zo zijn er demonstraties voor het stadhuis geweest en werd er onder meer een Palestijnse vlag aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam gehangen. 

Lees ook: 'Tel Aviv stomverbaasd door stedenbandrel Amsterdam'

Volgens de SP komt er nu een samenwerking vooral op het gebied van watermanagement en beginnende technologiebedrijfjes. Maar ook van deze samenwerking wil de partij niks weten, geeft de fractievoorzitter aan. 'Water is een extreem politiek gevoelig onderwerp in dit conflict. Kijk maar naar de manier waarop water inzet is van conflicten tussen kolonisten en Palestijnen op de Westoever van de Jordaan. Of technologiebedrijfjes: heel veel van de technologie die beginnende bedrijfjes ontwikkelen, wordt vervolgens in het leger gebruikt. Deze voorbeelden laten zien dat je je in een wespennest begeeft als je hierop gaat samenwerken', vreest Peters.