Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vannacht 16 mensen onwel, ruim 100 aanhoudingen tijdens ADE

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 oktober 2015, 21.02 uur

Vannacht zijn er tijdens feesten van het Amsterdam Dance Event (ADE) zestien mensen onwel geworden. Ook zijn er ruim 100 mensen aangehouden, voornamelijk vanwege drugsbezit, bijvoorbeeld voor het hebben van meer dan vijf pillen.

'Sommige mensen waren zo ver heen dat ze dachten dat ze ontvoerd waren door buitenaardse wezens', zegt een woordvoerder van de politie tegen AT5. Zij benadrukt dat de politie zich zorgen maakt om deze aantallen, ook omdat een aantal arrestanten zich agressief gedroeg. 

In totaal zijn er nu 140 mensen aangehouden tijdens het ADE, de politie vermoedt dat dit aantal nog verder op zal lopen. Het is onduidelijk hoe deze getallen zich verhouden ten opzichte van vorige edities van het festival. Volgens de woordvoerder zijn de aanhoudingen ADE niet aan te rekenen: 'Het blijft een ieders verantwoordelijkheid wat je meeneemt naar een feest'. 

Vandaag werd duidelijk dat er een 33-jarige vrouw is overleden, vermoedelijk na het gebruik van verdovende middelen op een ADE-feest. Zij had daar 'diverse soorten drugs' gebruikt, zo verklaarde de vriend van het slachtoffer tegenover de politie.   

Een woordvoerder van ADE laat weten de zorgen van de politie te delen. 'We hebben al een zeer intensieve voorlichtingscampagne, maar een ding hebben we niet in de hand en dat is de eigen verantwoordelijkheid van mensen.'

Lees ook: Vijf pillen op zak mag tijdens ADE. CDA boos; waarom hier wel en daar niet?

Zorgen bij politie om drugsgebruik #ADE. "Sommige feestgangers waren zo ver heen dat ze dachten ontvoerd te zijn door buitenaardse wezens"

— Cecile van de Grift (@Cecilevdgrift) October 17, 2015