Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Kamervragen om weigeren Ajax-supporters in Utrecht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 oktober 2015, 16.18 uur · Foto: Wikimedia

De PvdA heeft bij monde van Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken vragen gesteld over het weigeren van Ajaxfans bij de komende uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Donderdag werd bekend dat er bij Utrecht - Ajax, op 13 december, geen Amsterdamse supporters welkom zijn. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht besloot dit omdat volgens hem het risico te groot is dat de wedstrijd uitloopt op een veldslag tussen supporters van beide clubs. 'Het is zeer betreurenswaardig dat dit nodig is', schreef hij in een brief aan de gemeenteraad.

Lees ook: Ajax-fans niet welkom bij FC Utrecht

Tijdens de vorige wedstrijd tegen Ajax zongen FC Utrechters antisemitische liederen. De KNVB bestrafte dat met een geldboete en het bevel dat de Bunnikside, het vak waar de harde kern van FC Utrecht zit, bij de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax leeg moest blijven. FC Utrecht heeft de seizoenkaarthouders die normaal op de Bunnikside zitten nu een andere plek in het stadion gegeven, waardoor het risico op confrontaties volgens Utrecht groot is. Ajax heeft al boos op de situatie gereageerd. 

Lees ook: Minutenlang antisemitische spreekkoren Utrechtse fans

Kamervragen
Maar ook de Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft zo zijn bedenkingen bij de actie van FC Utrecht. 'Deelt u de mening dat het het bestrijden van antisemitisme op voetbalvelden niet ten goede komt als de sanctie die de KNVB daarvoor heeft opgelegd wordt omzeild door de groep supporters die zich antisemitisch heeft uitgelaten elders in het stadion te laten plaatsnemen?' Vragen de PvdA'ers aan minister Van der Steur (Justitie) en minister Schippers (Sport).

Lees ook: Ajax niet te spreken over weren fans in Utrecht

Ook vinden de Kamerleden dat op deze manier 'de indruk ontstaat' dat slachtoffers gestraft worden en daders niet en vragen ze naar de stand van zaken rond het vervolgen van supporters die zich schuldig hebben gemaakt aan het zingen van antisemitische liederen.