Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente overweegt aangifte tegen eigenaresse gesloten crèche

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 november 2015, 19.29 uur

De gemeente onderzoekt momenteel of zij aangifte gaat doen tegen de eigenaresse van kinderdagverblijf 24/7 Kids aan het Columbusplein.

De opvang werd vorige week gesloten na twee inspecties van de gemeente, waarvan de conclusies nu openbaar zijn gemaakt. Het rapport liegt er niet om, zo werden er op de crèche vijftig kinderen opgevangen in plaats van twaalf. Kinderen werden weggesluisd naar andere plekken om dit overschot te verdoezelen, er werden niet gediplomeerde medewerkers ingezet en stagiairs waren verantwoordelijk voor de kinderen.

'Het is gelukkig allemaal goed gegaan', stelt Gjalt Jellesma van de Belangvereniging Ouders in de Kinderopvang. 'Maar alle voorwaarden om het helemaal mis te laten gaan waren aanwezig'.

Ook advocaat Richard Korver reageert geschrokken op het rapport. 'Ik las dat er baby's op de grond lagen en dat er kleuters rond aan het rennen waren met potloden in hun mond. Iedereen weet dat dat gevaarlijk is. Daar wordt nu alleen nog maar bestuurlijk op gehandhaafd en niet strafrechtelijk'.

Aangifte
Voor overtredingen die binnen de wet kinderopvang vallen, zoals te veel kinderen bij te weinig leidsters of geen bevoegd toezicht, kan een ondernemer dus niet strafrechtelijk worden vervolgd. Maar er was meer mis bij 24/7 en dus volgt mogelijk alsnog een gang naar de rechter. 'Ik las ik dat er valsheid in geschrifte is gepleegd en dat er mogelijk sprake is van emotionele verwaarlozing van kinderen. Dat wél strafbaar', stelt Korver. 'En dan verwacht ik dat de GGD, zeker gezien wat er eerder in onze stad is gebeurd, dat ze aangifte gaan doen'.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat zij dat inderdaad overweegt, er wordt nu onderzocht of de werkwijze van de ondernemer aanleiding geeft om strafrechtelijke stappen te ondernemen.