Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Welke grootheden vertrokken bij Ajax sinds de revolutie? Een overzicht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 november 2015, 17.38 uur

De Fluwelen Revolutie bij Ajax verloopt allesbehalve zachtzinnig. Grote namen uit het verleden hebben in Zuidoost het veld moeten ruimen, onder wie nu ook hoofd jeugdopleiding Wim Jonk.

Volgens kenners komt met zijn vertrek de uitvoering van de plannen-Cruijff in gevaar. Maar Jonk is niet de eerste die met ruzie gaat. Een overzicht van de meest prominente spelers die sinds de start van de fluwelen revolutie vertrokken.

Wim Jonk
Visionair. Het vakmanschap van Wim Jonk staat buiten iedere twijfel. Onder zijn leiding kwalificeerde de A1 van Ajax zich vorige week voor de eindfase van de Champions League voor jeugdteams. Het team haalde een maximale score van 9 punten uit 3 wedstrijden en een doelsaldo van 8-2. Zonder zijn naam te noemen, complimenteerde Johan Cruijff het oud-hoofd jeugdopleiding gisteren in zijn wekelijkse column in de Telegraaf. De legendarische nummer 14 noemde de prestatie van Jonk 'het enige lichtpunt' voor het Nederlandse voetbal.

Jonk vertrekt bij Ajax omdat hij van mening is dat de plannen van Cruijff onvoldoende worden doorgevoerd bij de club. Of zoals dat heet in termen van Ajax: vanwege 'een onoverbrugbaar meningsverschil' over de werkwijze van het technisch hart.

Uitermate treurig. Juist omdat dezelfde Wim Jonk jarenlang samenspeelde met Edwin van der Sar, Marc Overmars, Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Jaap Stam op clubniveau en het Nederlands elftal. Zou er dan echt geen andere oplossing mogelijk zijn?

Lees ook: Ajax bevestigt vertrek Wim Jonk na 'onoverbrugbaar meningsverschil'

Edgar Davids
Gentleman. Ooit succesvol als speler bij Ajax, maar trok in april 2012 stilletjes de deur van de Arena achter zich dicht. Edgar Davids legde toen zijn functie neer als commissaris. Rancuneus is 'ie niet. Davids gedraagt zich in interviews als een heer naar de club. Over het conflict met Jonk in mei: 'Ik hoop dat ze snel met een oplossing komen. Hopelijk worden dingen in harmonie opgelost. Dat is het beste voor Ajax.'

Tscheu La Ling
De gedroomde man voor de functie van algemeen directeur bij Ajax volgens Johan Cruijff. Maar uiteindelijk werd hij slechts adviseur bij de raad van commissarissen. Zijn inbreng bleef beperkt tot slechts één adviesrapport. Tegenwoordig bemoeit hij zich nog slechts met het reilen en zeilen van AS Trenčín. In Slowakije geen slangenkuil, maar een jeugdopleiding gevormd naar Amsterdams model.

Lees ook: Tscheu La Ling trekt zich terug als adviseur

David Endt
Oliemannetje. Is er iemand in Amsterdam of omstreken die twijfelt aan het grote clubhart van David Endt? Vast niet. Hij werd aan de kant geschoven als teammanager bij club in het kader van de 'professionalisering' bij de club. De Volkskrant omschreef hem eens als 'geboren vertrouwenspersoon en man van de harmonie'. In de zomer van 2013 vertrok hij bij de club en sindsdien laat Endt geen kans onbenut om zich uit te spreken tegen de plannen-Cruijff. 'Een mijnenveld', noemde Endt die onlangs in een interview met Sport Know How XL. '[De Fluwelen Revolutie] ging om macht en de manier waarop die werd verkregen, tart echt elke beschrijving.'

Piet Keizer
De eigenzinnige, ietwat cynische maar legendarische linksbuiten Piet Keizer trok in mei 2011 de integriteit van Johan Cruijff publiekelijk in twijfel. 'Gaat het Johan om de macht of is hij bezig met het clubbelang?', vroeg Keizer zich hardop af in Voetbal International. Hij leverde ook z'n erelidmaatschap in bij de club vanwege 'teleurstellende ervaringen' met de ledenraad. Pijnlijk. Keizer speelde in de jaren '70 namelijk in het gouden elftal dat driemaal op rij beslag legde op de Europa Cup I, natuurlijk met Johan Cruijff.

Danny Blind
Scholletje. Directeur spelersbeleid, (asssistent-)trainer bij het eerste elftal, technisch directeur… De supportersshop moet zo'n beetje de laatst overgebleven plek zijn in de ArenA waar Danny Blind niet heeft gewerkt. De aanvoerder van '95 stond bekend als een betrouwbare verdediger, maar wordt buiten het veld gewantrouwd door zijn oude kameraden. En dat heeft-ie helemaal aan zichzelf te danken. Blind (soms ook spottend Scholletje genoemd) passeerde Cruijff op slinkse wijze en zou samen met boezemvriend Louis van Gaal (algemeen directeur) een directie gaan vormen. Blind werd gedwarsboomd door de rechtbank. Die stelde de tegenpartij in het gelijk: Johan Cruijff.

Tegenwoordig bekleedt Blind de functie van bondscoach. Hij kwalificeerde zich niet voor het EK in Frankrijk, volgend jaar.

Louis van Gaal
Louis van Gaal vierde grote successen bij Ajax, met als hoogtepunt het winnen van de Champions League in 1995 met een piepjong elftal. Die prestatie zou in theorie kunnen worden geëvenaard met een perfecte uitvoering van de Fluwelen Revolutie. In 2010 beloofde Van Gaal in het NTR-programma College Tour nooit meer terug te keren in Amsterdam. 'Als je, zoals ik, zo lang bent tegengewerkt is er geen plaats meer voor vergeving', oordeelde Van Gaal hard over Cruijff. Een belofte waar hij, zoals gezegd, amper een jaar later op terug kwam samen met Danny Blind. Tegenwoordig slijt Van Gaal z'n dagen bij een club in Manchester.

Deze lijst zou nog veel langer kunnen zijn. Namen die hier ontbreken zijn die van Rik van den Boog, Uri Coronel, Martin Sturkenboom, Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers, Henri van der Aat en ongetwijfeld nog een aantal anderen.