Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cition: Kentekenparkeren stukje service voor automobilist

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 november 2015, 18.47 uur

Amsterdammers die een boete krijgen thuisgestuurd omdat ze hun kenteken niet (juist) hebben ingevoerd, kunnen die voortaan verscheuren. Als ze tenminste kunnen aantonen dat ze hebben betaald bij de parkeerautomaat, bepaalde het gerechtshof vorige week.

Toch zou parkeerbeheerder Cition het liefst zien dat automobilisten hun nummerplaat gewoon blijven invoeren. 'Want dat is het makkelijkst voor iedereen'.

Naheffingsaanslag
Het gerechtshof in Amsterdam deed vorige week uitspraak tegen Cition. Dat moet een zogenoemde naheffingsaanslag (een boete dus) intrekken als de 'foutparkeerder' kan aantonen dat deze gewoon heeft betaald. Immers, zo stelt het hof, 'belasting die is betaald, kan niet worden nageheven'.

Het vonnis wordt door Privacy First gevierd als een grote overwinning. 'Het parkeerbeleid van Amsterdam komt [hiermee] definitief op losse schroeven te staan', schrijft de organisatie. 'Het is nu aan Amsterdam om het parkeerbeleid alsnog aan te passen: vrijwillige in plaats van verplichte invoering van kentekens bij parkeren!'

Lees ook: [Video] Privacyvereniging dreigt met aangifte tegen Cition

Maar bij Cition zien ze kentekenparkeren juist als een stukje service naar de consument toe, zegt de parkeerbeheerder in een reactie tegen AT5. 'Daarbij wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. De consument hoeft bijvoorbeeld niet terug naar de parkeerautomaat te lopen en kan zelfs per minuut betalen.' Kentekenparkeren gebeurt bovendien al sinds 2013, benadrukt Cition. 'Dat is nou eenmaal hoe het gaat'.

Het vonnis verandert niet veel voor de consument, zegt Cition. Zo werden boetes opgelegd vanwege een per ongeluk verkeerd ingevoerd kenteken, altijd al verscheurd door de parkeerbeheerder. Of er inderdaad veranderingen komen aan parkeerautomaten zoals Privacy First bijvoorbeeld graag ziet, daarover moet de gemeente Amsterdam beslissen. Net als een eventueel cassatieberoep bij de Hoge Raad, zegt Cition.