Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

UvA-pand aan Oude Turfmarkt ontruimd door ME

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 november 2015, 15.30 uur · Foto: Politie/Hermanjan Jansen

De ME is bezig met de ontruiming van het UvA-pand aan de Oude Turfmarkt. Twee personen verlieten vrijwillig het pand, eentje daarvan werd aangehouden. De ontruiming begon rond 08.45 uur en was snel achter de rug.

Dat pand werd woensdag gekraakt door actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU). Diezelfde groep bezette eerder dit jaar het Maagdenhuis. 'De kraak van vandaag staat symbool voor een hernieuwde golf van actie binnen DNU, zij gaat niet meer leuren met petities, keurig wachten totdat de commissies eindelijk volledig ingesteld zijn: zij pakt wat zij nodig heeft om de strijd te winnen. En een mooi kantoor aan de grachten in Amsterdam hoort daar bij', meldde DNU woensdag.

De UvA deed gisteren aangifte tegen de krakers. 'De UvA tolereert het wederrechtelijk betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA niet.' Bovendien laat de universiteit in een reactie weten dat er de afgelopen maanden al uitgebreid werk gemaakt van democratisering, het versterken van de medezeggenschap, het beperken van het aantal flexcontracten en andere zaken die tijdens bezetting van het maagdenhuis opkwamen.'

De politie ging over tot een spoedontruiming omdat het pand gewoon nog in gebruik was. Het kantoortje waar de krakers in zaten stond toevallig leeg. Een van de krakers en woordvoerder van DNU, Joris van Wouden was het niet eens met de ontruiming, zegt hij tegen Folia: 'Het kraken van een leegstaand deel van een gebouw is een legitime vorm van actievoeren. Dit is niet de manier waarop je met actievoerders omgaat. Van Wouden wil nu excuses van de UvA. Want, zo zegt hij zelf, hij 'lag gewoon lekker te slapen'.