Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Toch protest bij aandeelhoudersvergadering Ajax

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 november 2015, 14.04 uur

Er is toch een klein protest gaande bij de aandeelhoudersvergadering van Ajax vandaag. Ongeveer 15 mensen staan nu te protesteren tegen het beleid van de club en vóór het aanblijven van Wim Jonk.

Gisteren riep supportersvereniging AFCA op om niet te gaan protesteren omdat dat alleen maar tot meer verdeeldheid zou leiden. Maar een kleine groep liet zich aan die oproep niets gelegen liggen en kwam toch. Zij schaart zich achter de 'ontslagen' trainer en oud-voetballer Wim Jonk. Hij liet gisteren blijken dat hij zijn ontslag betwist door gewoon 'lekker' te komen trainen op de Toekomst. Het personeel zou het ook niet eens zijn met zijn ontslag.

Daarnaast vinden de demonstranten dat het beleid van Ajax op dit moment niet voldoet. Dat vinden ook Johan Cruijff, die aan de wieg stond van de fluwelen revolutie, en de door hem gesteunde Tscheu La Ling, die een uitermate kritisch rapport schreef over het technische hart bij Ajax. Zo zouden taken niet helder zijn verdeeld en is het zelfs de vraag wie er precies deel uitmaken van het Technisch Hart.

Wim Jonk zegt in het rapport dat Frank de Boer feitelijk meebeslist met het Technisch Hart, maar geen vergaderingen bijwoont. Ook zou het aankoopbeleid van de club, dat onder de verantwoordelijkheid valt van Marc Overmars, een mislukking zijn. Ling kreeg toen hij het rapport schreef overigens geen cijfers en concludeert op basis van bedragen die in de media genoemd werden.

Op dit moment zijn er grofweg twee kampen. Dat van Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp en Marc Overmars, allen Technisch Hart en dat van Cruijff, Jonk en Ling. Twee van die laatste drie zijn officieel niet in dienst bij de club en Jonk misschien dus zeer binnenkort ook niet meer. Maar Cruijff heeft altijd bewezen nergens in dienst te hoeven zijn om toch grote invloed te kunnen uitoefenen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering wordt de stammenstrijd besproken en zal het draaien om de vraag of de fluwelen revolutie die Johan Cruijff inzette voorbij is, of een roerige tweede fase ingaat.