Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente wil mogelijk loktoeristen inzetten tegen straatdealers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 november 2015, 23.55 uur

De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om loktoeristen in te zetten om de overlast van straatdealers terug te dringen. Dat schrijft het college na schriftelijke vragen die waren gesteld naar aanleiding van onderzoek van AT5.

Lees ook: Toeristen continu lastiggevallen door dealers: 'Koop cocaïne of ik steek je in je buik'

Dat onderzoek toonde aan dat toeristen op de uitgaanspleinen op een agressieve manier worden aangesproken door dealers. Horecaondernemers op het Leidse- en Rembrandtplein willen dat er zo snel mogelijk maatregelen komen.

De gemeente erkent dat er problemen zijn met (nep)drugsdealers in de binnenstad. Wel zou de overlast van de dealers in vergelijking met tien jaar geleden sterk zijn afgenomen. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er sinds 2011 jaarlijks circa 1200 aanhoudingen in het centrum worden verricht voor het in bezit hebben van nepdrugs. Voor de handel in harddrugs werden er vorig jaar nog 390 aanhoudingen verricht, een stijging ten opzichte van voorgaande jaren, waarbij het aantal in 2011 uitkwam op 238. Volgens de gemeente moet wel rekening worden gehouden dat de inzet van extra politie ook leidt tot meer aanhoudingen.

In de strijd tegen de straatdealers stelde de VVD voor om de gehele binnenstad aan te merken tot dealeroverlastgebied, een gebied waar terugkerende dealers niet mogen komen, maar dit is volgens de gemeente wettelijk gezien niet mogelijk. Wel heeft de burgemeester sinds begin juni onder meer het Waterlooplein aangewezen als overlastgebied, omdat er in die omgeving veel sprake is van ernstige drugsoverlast.