Stad

NL
V

OSVO: Nieuw matchingsysteem in plaats van loting

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 november 2015, 23.02 uur

Amsterdamse middelbare scholen gaan toch weer gebruik maken van een matchingprocedure om kinderen op hun school naar keuze te laten terechtkomen.

De scholenkoepel besloot vorig jaar voor het eerst om gebruik te maken van een matchingprocedure op basis van computerberekeningen. Omdat er 1900 kinderen niet geplaatst werden op de school die zij wilden en tientallen zelfs op een school buiten hun voorkeurslijst, was er veel kritiek op die methode. Daarom werd besloten om te stoppen met dat systeem.

Lees ook: Kukenheim haalt keihard uit naar scholenkoepel Osvo

Daarom zou er nu weer sprake zijn van een loting. Maar ook daar is veel kritiek op, een groep ouders startte een petitie omdat ze denken dat er door loting nog meer kinderen gedupeerd worden. In een betere variant van het matchingsysteem kunnen er veel meer kinderen op hun voorkeursschool worden geplaatst, denken zij. 

OSVO laat vandaag weten dat er bij het nieuwe matchingsysteem een ander algoritme wordt gebruikt. 'Met de nu gekozen variant  komen nog meer leerlingen op de school van eerste voorkeur, maar er zullen ook meer kinderen zijn die behoorlijk lager op hun voorkeurslijst komen.'

Klachtenafhandeling
De scholenkoepel gaat nog aan wethouder Kukenheim vragen om een centrale projectorganisatie, die de voorlichting naar ouders en kinderen en de klachtenafhandeling op zich kan nemen.