Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studentencollectief DNU boos over verhalen kosten bezetting Maagdenhuis

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 december 2015, 13.09 uur

Studentencollectief De Nieuwe Universiteit (DNU) reageert, op z'n zachtst gezegd, verbaasd op het besluit van de Tweede Kamer om opnieuw te proberen om de bezetters van het Maagdenhuis te laten betalen voor schade die zou zijn aangericht tijdens de bezetting van het pand.

Onlangs nam de Kamer een motie daartoe van de VVD en het CDA aan. De voorstanders willen dat onderwijsminister Jet Bussemaker alles in het werk stelt om de geleden schade maximaal te verhalen, bijvoorbeeld via groepsaansprakelijkheid. Bussemaker had al eerder uitgezocht of de schade kon worden verhaald op de actievoerders. Zij had na een gesprek met de Universiteit van Amsterdam, waar het Maagdenhuis onderdeel van is, geconcludeerd dat dit niet kon. De Kamer wil zich daar niet bij neerleggen, ook al is de schade van ruim 6,5 ton al vergoed door de verzekeraar.

DNU is hier niet over te spreken. ' In plaats van bijvoorbeeld werk te maken van de breed gedragen roep voor democratisering, het afschaffen van de Raden van Toezicht en het scheiden van de vastgoedportefeuilles van de onderwijsbudgetten richten de politici zich op een symbolische kwestie van de kosten van de bezetting waarbij ze de baten volledig uit het oog verliezen', stelt de groep. DNU concludeert dan ook dat er, een half jaar na de bezetting, nog weinig is veranderd. 'Het is teleurstellend te moeten constateren dat na zeven weken Maagdenhuis en een half jaar politiek bedrijven de taak van DNU blijkbaar nog even actueel is als aan het begin van 2015.'

Op zaterdag 11 april maakte de ME een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis, die zes weken duurde.
abc5media_video_0