Niet iedereen blij met foodmarkt aan Oudezijds Voorburgwal

0
Whatsapp

Stad

Niet iedereen blij met foodmarkt aan Oudezijds Voorburgwal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 december 2015, 13.44 uur

Op de Oudezijds Voorburgwal moet een luxe foodmarkt van ongeveer duizend vierkante meter komen. Niet alle bewoners zijn hier blij mee.

De markt, waar bezoekers ook kunnen eten en drinken, wordt onderdeel van het chique warenhuis Haussmann aan het Rokin. Met de komst van de foodmarkt vreest bewoner Pieter de Ruiter dat het leefklimaat in de wijk er fors op achteruit gaat. 'Het wordt dan dus gewoon een toeristenwijk', stelt hij. 'En we hebben het gevoel, als bewoners, dat we niet meer beschermd worden door de polititiek. Dat het alleen nog maar over geld gaat en niet meer over het leefklimaat in de buurt'.

Lees ook: Luxe warenhuizen aan Rokin krijgen eigen tunnel naar Noord/Zuidlijn-station

De bezoekers- en goedereningang die aan de Oudezijds Voorburgwal moet komen gaat voor de nodige overlast zorgen, vreest De Ruiter. 'Je woont natuurlijk in de binnenstad en hier is best wat leven. Dat vinden we ook heel erg leuk, maar ze zullen toch op de een of andere manier dat voedsel hier moeten krijgen. Dat zal toch met trucks gaan. En het is hier al een behoorlijke vuilnisbelt, dus dat zal alleen maar toenemen'.

Ontwikkelaar Ivy Group laat weten dat ze open staan voor buurtbewoners en de overlast willen minimaliseren. Ook verwachten ze zeker niet dat alle 1.4 miljoen bezoekers die Haussmann jaarlijks verwacht komen eten in de foodmarkt. Maar toch zullen de buurtbewoners zich blijven verzetten. 'In deze buurt kun je voor heel weinig geld dingen doen, of voor heel veel geld. Daar tussenin is eigenlijk niks, wij zouden graag zien dat dat iets meer in balans komt'.

De officiële aanvraag voor een vergunning is overigens nog niet gedaan, maar Haussmann heeft de eerste stappen voor de aanvraag al wel gemaakt. In het bestemmingsplan is eigenlijk geen ruimte voor horeca, dus dat moet gewijzigd worden. Wanneer de vergunningaanvraag wel gedaan wordt is nog niet duidelijk.

Whatsapp