Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tijdens carnaval heet Amsterdam 'Gròòtgragtegat'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 januari 2016, 21.27 uur · Foto: Alaaf & Kicking

Ze zijn er uit. De Brabanders die het carnavalsfeest Alaaf & Kicking organiseren. De carnavalsnaam voor Amsterdam wordt Gròòtgragtegat. Eerder werd er een verkiezing uitgeschreven voor wat de carnavalsnaam moet worden.

Op 22 januari komen de Brabanders de boel op z'n kop zetten in de Melkweg. En ter gelegenheid van dat feest, werd ook een wedstrijd uitgeschreven om een carnavalsnaam voor de stad te bedenken. De winnende naam werd bedacht door Raoul Joosen. Andere ideeën waren Amsteldonk en Poalkesdurp. Het idee om Amsterdam een carnavalsnaam te geven, viel niet bij iedereen in goede aarde. Er kwamen veel negatieve reacties op  het initiatief. Maar organisator Freek Haverman liet zich niet uit het veld slaan.

Lees ook: Brabander niet uit het veld geslagen door reacties carnavalsnaam

'Er is op onze website en Facebookpagina meer dan 2000 keer gestemd. En gezien de reactie’s die het losmaakt – positief en negatief – betekent het dat we in ieder geval een gevoelige snaar raken', zegt Freek. Volgens de organisatie wordt carnaval boven de rivieren steeds populairder. 'Zo ook in Amsterdam'. Steeds meer Amsterdammers zouden in februari afreizen naar het zuiden, al is niet iedereen van onder de rivieren daar blij mee

Lees ook: Gròòtgragtegat of Poalkesdurp: Krijgt Amsterdam een carnavalsnaam?

Over 11 dagen treden onder meer Lamme Frans, de Gebroeders Ko en Ferry van de Zaande op in de Melkweg. Kaarten zijn nog te koop.