Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Pegida: 'Demonstratie bij Stopera prima alternatief'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 februari 2016, 20.05 uur

De gemeente heeft beperkingen opgelegd aan de demonstratie zaterdag van anti-islambeweging Pegida. Zo is de demonstratie niet op de Dam, zoals Pegida wilde, maar op het plein bij de Stopera. 'Je vraagt een demonstratie aan op de Dam. Dus natuurlijk is dat dan het eerste waar je graag wil staan, maar dit is een goed alternatief', zegt Edwin Utrecht van Pegida Nederland.

Protestmars niet toegestaan
De demonstratie van Pegida begint zaterdagmiddag om 15.00 uur bij de Stopera. Naar verwachting komen er zo'n vijfhonderd mensen op af. De tegendemonstratie Vluchtelingen Welkom Racisme Niet, georganiseerd door de SP, GroenLinks en PvdA, is even verderop bij de dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein en duurt van 13.00 tot 15 uur. 'We hadden graag een protestmars willen houden maar dat is ons niet toegestaan. De politie heeft daar een aantal redenen voor en zij hebben een negatief advies gegeven aan de burgemeester', zegt Chris Schaeffer van de SP. 

Hakenkruizen verboden
De gemeente verbiedt ook het dragen van bivakmutsen, verstevigde spandoeken, vuurwerk en IS-vlaggen. Verder wordt specifiek benadrukt dat het meedragen van hakenkruizen niet wordt getolereerd, omdat het symbool zich niet verhoudt met het traumatische verleden van Amsterdam. 'We hebben nog nooit hakenkruizen gedragen, die zijn altijd al verboden bij ons. Ik vraag me af waarom dat bij ons nog een keer extra benadrukt moet worden, wij hebben niks met nazituig te maken', reageert Edwin Utrecht op het statement van de gemeente. 

Lees ook: Pegida mag demonstreren voor Stopera, tegenprotest bij Dokwerker

Ook is het voor demonstranten verboden een verbodsbord met een hakenkruis mee te nemen. Opmerkelijk, vindt Chris Schaeffer: 'Als je met een vlag me alleen een hakenkruis komt dan is het een fascistisch symbool. Maar als je het op een verbodsbord plaatst dan kun je het zien als een een symbool tegen het fascisme. Maar ook dat is niet toegestaan en dat is dus opmerkelijk dat dat niet mag van de burgemeester.'

'Wij waren nooit agressief'
De afspraken voor tijd en locatie moeten ervoor zorgen dat er geen confrontaties ontstaan tussen beide partijen. In andere steden, zoals Rotterdam en Utrecht, gebeurde dat eerder wél. De gemeente heeft ook in dit geval signalen ontvangen dat verschillende groepen willen proberen om een of beide demonstraties te verstoren. 'Het is ook nog nooit van onze kant, in welke vorm dan ook, agressie geweest richting een andere demonstratie. Het is elke keer van de andere kant. En dan net zo doen alsof je signalen hebt gekregen, dat is het enige vanuit de gemeente Amsterdam wat pure onzin is', besluit Edwin Utrecht.

Zowel de demonstratie van Pegida, als de demonstratie van SP, worden zaterdag live op AT5 uitgezonden.