Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pegida-protest valt door verdacht pakketje in het water

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 februari 2016, 22.42 uur

De geplande demonstratie van Pegida is vanmiddag zeer onrustig verlopen. Door een verdacht pakketje mochten de aanhangers niet op de afgesproken plek staan, bovendien wilden tegendemonstranten met de groep op de vuist.

Van 13.00 tot 15.00 vond er vlakbij de Stopera een tegendemonstratie plaats, waar een paar honderd mensen op af waren gekomen. Onder meer een Somalische vluchteling, rapper en activist Insayno en PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman spraken het publiek toe. Laatstgenoemde werd door een groepje activisten uitgejoeld, omdat 'de PvdA zelf racistisch beleid voert'.

Rond 14.00 uur lieten de eerste Pegida-demonstranten zich zien. Zij riepen leuzen als 'AZC, weg ermee' en 'Antifa, hahaha' (antifascisten hahaha). Een groep tegendemonstranten begon weer tegen hen te schreeuwen en probeerde dichterbij te komen. De massaal aanwezige politie wist een paar mensen op te pakken en kon voorkomen dat beide groepen elkaar troffen. 

De  Pegida-aanhang zou om 15.00 mogen demonstreren op het plein voor de Stopera, vlakbij de tegendemonstratie, die dan geëindigd zou zijn. Maar een verdacht pakketje gooide roet in het eten. Niemand mocht het plein betreden en er kwam zelfs een specialist van de Explosievenopruimingsdienst (EOD) ter plaatse. Pegida werd naar de Blauwbrug gedwongen en mocht uiteindelijk daar demonstreren, maar weigerde dat. 

Bussen
De gemeente kondigde inmiddels aan dat de Pegida-aanhang om 16.00 uur zou moeten vertrekken, een uur eerder dan was afgesproken. 'Nul democratie. Fascisme, puur PvdA en SP', vond organisator Edwin Utrecht. Desondanks besloot hij samen met de andere demonstranten wel om te vertrekken. De demonstranten werden weggevoerd in GVB-bussen, waarheen wilde de politie uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

Agenten in burger en van de Mobiele Eenheid hielden naar schatting zo'n twintig demonstranten aan. Het ging hierbij vooral om tegendemonstranten. Toen rond 17.00 uur de Pegida-activisten waren weggevoerd, vertrokken de meeste tegendemonstranten ook.

AT5 was de hele middag bij de Pegida-demonstratie, bekijk hierboven een tien minuten durende compilatie.