Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gjaltema komt al ruim 5 jaar niet meer voor in politiesysteem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 februari 2016, 21.42 uur

De politie tast nog volledig in het duister naar het motief van het doodschieten van de 36-jarige Elco Gjaltema. 'Hij komt in ons politiesysteem voor, maar ik moet er wel bij zeggen dat dat al meer dan vijf jaar geleden is en dat die feiten niet zijn te relateren aan zware criminaliteit', aldus politiewoordvoerder Nabil Ou-Aissa vandaag.

Waarom hij dan wel is doodgeschoten is dus nog allerminst duidelijk: 'Het slachtoffer is rond half elf gericht van dichtbij in zijn auto beschoten. De verwondingen die hij daarbij opliep zijn hem fataal geworden. We zitten aan de voorkant van het onderzoek dus we kunnen er nog geen zinnig woord over zeggen. We houden rekening met alle opties.'

Liquidatiegolf
Afgelopen vrijdag maakte de Amsterdamse driehoek de misdaadcijfers bekend, daar werd geconcludeerd dat de liquidatiegolf voorbij is. Nog geen week later wordt Gjaltema doodgeschoten, maar die liquidatiegolf waar vrijdag over werd gesproken staat 'op zich' volgens de politie. 'Dat ging heel specifiek over een conflict uit de onderwereld, het stelen van een bepaalde hoeveelheid drugs in de haven van Antwerpen, waar een trits van liquidaties op volgde in Amsterdam. Dat was in de media genoemde Mocro Maffia', aldus Ou-Aissa.

Lees ook: Man doodgeschoten aan Oostelijke Handelskade: 'Ik hoorde plop, plop, plop