Start van hoofdcontent

Stad

nl

Psychiatrisch patiënt sloeg vriendin dood met hamer 'uit liefde'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 februari 2016, 12.46 uur · Foto: Irene Des / foto via Whatsapp (06-51190938)

Een 34-jarige inwoner van Amsterdam die vorig jaar zijn vriendin doodsloeg met een hamer, deed dat 'uit liefde' voor haar. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

De Amsterdammer had zijn 47-jarige vriendin leren kennen in een psychiatrische inrichting waar ze beiden als patiënt werden behandeld. Dat ging lange tijd goed. Maar na een relatie van zes jaar, barstte vorig jaar de bom. In hun gezamenlijke woning aan de Jozef Israëlskade (Zuid) sloeg de man op 9 juni zijn partner dood met een hamer. Daarna belde hij zelf 112. Op de plaats-delict trof de politie een verwarde man aan en het inmiddels overleden slachtoffer in een plas bloed.

Lees ook: Omwonenden Jozef Israëlskade: 'Er werd een man met bebloede handen afgevoerd'

Het onderzoek van de politie heeft niet geleid tot een verklaring voor zijn absurde daad. Zelf verklaarde de verdachte bij de politie zijn vriendin 'uit liefde' te hebben gedood.

Langdurige behandeling nodig
Het OM liet de man onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Daar werd geconcludeerd dat de man een langdurige klinische behandeling nodig heeft. Daarom eist het OM geen gevangenisstraf, maar enkel tbs met dwangverpleging.