0
Whatsapp

Stad

Jongeren komen 'zaak verstieren' in AH voor beter loon

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2016, 00.01 uur

Jongeren hebben ludiek actie gevoerd in de Albert Heijn aan de Prins Hendrikkade. Met een potje herrie schoppen in de winkel, willen de jongeren zich hard maken voor een beter minimumloon.

De actie werd georganiseerd door Young & United, een actiegroep van jongeren tussen de 17 en 23 jaar die strijden voor een betere cao. De groep wordt ondersteund door de FNV. 'Je krijgt half loon voor heel werk. Alleen voor 22-jarigen is het afgeschaft, maar bijna niemand in de supermarkt is 22. Iedereen is veel jonger', zegt een van de actievoerders. 'Iemand die 18 is heeft dezelfde kosten als een 23-jarige, maar verdient intussen minder dan de helft dan een 23-jarige', meent een ander. 'Een 18-jarige moet wel gewoon hun schoolgeld betalen en de zorgverzekering, eventueel de huur', zegt hij.

Lees ook: Protest tegen jeugdloon: 'Rutte be like, zakgeld tot je 23e'

Maar wat zijn ze dan van plan in de winkel? 'We gaan de zaak heel even verstieren in de winkel. We gaan naar binnen en dan gaan we met een heleboel boodschappen alle kassa's lamleggen. En we gaan aan klanten personeel uitleggen wat er aan de hand is.' Flauwe actie misschien? Ze vinden zelf van niet. 'Ik vind het flauw dat we de helft betaald krijgen van wat een volwassene verdient', zegt iemand van Young & United.

Eenmaal in de winkel worden er bij de kassa's leuzen als 'samen staan we sterk!' en 'young and united!' geroepen. 

Eind december vorig jaar werden partijen het, na lang onderhandelen, dan eens over een nieuwe supermarkt-cao. Vanaf 22 jaar heb je daarin recht op een volwaardig loon. Voorheen was dit 23 jaar. Maar de jongeren van FNV zijn het hier niet mee eens. Ze zeggen onder meer dat je als 18-jarige dan nog vier jaar moet wachten op een volwassen loon. Het jeugdloon in supermarkten ligt al langer onder vuur.

Whatsapp