Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ongemakkelijke tegencampagne GroenLinks-jongeren: 'Nadenken over rol van vrouwen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 maart 2016, 18.02 uur

Ongemakkelijk hè? Zo'n foto van een halfnaakte, aantrekkelijke man met daarvoor een sterke krachtige dame. Dat is in ieder geval de reactie die GroenLinks-jongerenorganisatie Dwars hoopt op te roepen met hun nieuwe postercampagne.

'SuitSupply Reversed' (Omgekeerd, red.) is een reactie op de controversiële, licht erotische reclamecampagne van de Amsterdamse pakkenmaker. Op verschillende plekken in de stad hingen eind vorige maand posters van een dame met ontbloot bovenlijf, waar twee kleine mannen van afgleden. Die campagne stuitte veel Amsterdammers tegen de borst en kwam eigenaar Fokke de Jong zelfs op een doodsbedreiging te staan.

Lees ook: Eigenaar SuitSupply met dood bedreigd om reclameposters

Morgen, op Internationale Vrouwendag, lanceert Dwars een ludieke tegencampagne. Op de Universiteit van Amsterdam, afdeling Roeterseiland, gaat voorzitter Lyle Muns 's middags de bovenstaande posters plakken. 'Als reactie op de controversiële postercampagne van SuitSupply', zegt hij tegen AT5.

Lees ook: Blootcampagne SuitSupply beplakt met maandverband en A4'tjes: 'Je gaat te ver!'

Dwars heeft eerst overwogen om bijvoorbeeld tampons over de abri's van SuitSupply te plakken, maar de organisatie pakt het subtieler aan. Muns wil naar eigen zeggen geen boze, zure campagne voeren. 'Maar we willen wel mensen aan het denken zitten. Want zulke campagnes worden altijd gevoerd met vrouwen, nooit met mannen'.

'Onze boodschap is ook niet dat SuitSupply dit niet zou mogen doen', benadrukt Muns. 'De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar zo'n poster met een man roept onmiddellijk de reactie op: "Dat ziet er gek uit". We willen hiermee gelijkwaardigheid creëren. We willen dat er in ieder geval over nagedacht wordt'. 

Lees ook: Sexy of seksistisch? Klachten over blootcampagne SuitSupply

De posters komen overigens niet alleen in Amsterdam te hangen, aldus Muns. Ze worden door heel het land verspreid. Iedereen kan ze downloaden op de Facebookpagina 'Women's day action: Suit Supply Reversed'.

SuitSupply