Start van hoofdcontent

Stad

nl

Roep om strenge maatregelen tegen agressie op het voetbalveld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 april 2016, 20.55 uur

Voetbalclubs, de gemeente en vooral de KNVB moeten direct harde maatregelen nemen om het geweld in het amateurvoetbal tegen te gaan.

Dat zegt Richard Smith, voorzitter van DWS, een club uit Nieuw-West met voornamelijk spelers van Marokkaanse afkomst. Smith reageert hiermee op uitspraken van voetbalanalist Johan Derksen over allochtone voetballers, uitspraken die voor veel ophef zorgen.

Een teveel aan Marokkaanse leden helpt voetbalclubs om zeep -en- reacties daarop: allochtonen zijn oververtegenwoordigd bij excessen op voetbalvelden. Het zijn harde uitspraken, die tot veel commotie leidden deze week. Richard Smith, voorzitter van DWS dus, vindt de uitspraken van Derksen niet constructief, maar hij ziet het wel vaak misgaan.

Lees ook: KNVB: 'We behandelen misdragende spelers als individuen'

'Gezeur, getreiter, getrek, gedoe en vooral onophoudelijk klagen'
Richard Smith: 'Agressie, vechtpartijen, schoppen. Het is echt heel slecht op de velden. Ik loop zes maanden mee en heb het redelijk in de hand omdat ik er het hele weekend van vroeg tot laat ben. Alle spelers van de club kennen me'. Smith krijgt hierin bijval van Mark Koster en Paul Sikkema, beide ouders die in hun vrije tijd trainer, coach en scheidsrechter zijn bij WV-HEDW. Koster: 'Ik heb wedstrijden moeten staken omdat ouders het niet eens zijn met beslissingen, gesis langs de lijn. Gezeur, getreiter, getrek, gedoe, grove overtredingen. En vooral onophoudelijk klagen. Sikkema: 'Met name het feit dat ouders afwezig zijn en weinig sturing geven dat maakt het voor dat soort teams makkelijk zich te laten gaan. Het is belangrijk dat ouders betrokken zijn bij hun kinderen.'

Lees ook: PvdA stelt Kamervragen over voetbalgeweld Nieuw Sloten

Rugbyregel invoeren
Het is vaak een kwestie van opvoeden vinden ze alle drie, en de clubs moeten hun spelers en ouders daarop intensief aanspreken, maar ook een KNVB zou het probleem moeten onderkennen. Maar dat doen ze niet, zegt Smith: De KNVB moet per direct de rugby-regel van 'commentaar op de leiding' per direct invoeren, dan ben je direct van veel gedoe af. Het zal stil worden op het veld en er wordt meer gevoetbald.' De KNVB laat in een reactie weten de incidenten niet op etniciteit te willen bekijken. In de Rugby-maatregel zien ze niets. Ze zijn meer voor het blauwe kaart systeem, een kaart die wordt uitgereikt als beide partijen sportief gespeeld hebben en waarmee je kans maakt op een prijs.