Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van der Burg wil sterke en zwakke clubs laten fuseren in strijd tegen voetbalgeweld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 april 2016, 01.29 uur

Niet de etniciteit maar de agressie op de voetbalvelden is de discussie. Dat zegt sportwethouder Eric van der Burg. Hij reageert hiermee op de uitspraken van voetbal-analist Johan Derksen, die stelde dat amateurclubs 'naar de klote gaan' als er te veel Marokkanen spelen.

'Ik weet niet of Derksen gelijk heeft', zegt de wethouder. 'Wij hebben geen cijfers die laten zien dat Derksen gelijk heeft. Wat we wel zien is dat er nog steeds te veel excessen zijn. En daar moet je dan gewoon tegen optreden. Wat in ieder geval niet werkt, en in die zin ben ik het met de minister-president eens, dat je tegen een Marokkaans jongetje zegt, jij mag hier niet komen, want anderen hebben het voor je verpest.'

Lees ook: Minister Schippers (Sport): 'Derksen constateert reëel probleem'

Maatregelen
Na de dood van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 , die overleed na een ernstige mishandeling op het veld, nam van der Burg een aantal maatregelen. Hij ging in gesprek met clubs om gedragsregels in te stellen. Ook is er nu regelmatig een voorzittersoverleg met de KNVB en de 60 Amsterdamse clubs over de aanpak van agressie op het veld. Maar de clubs moeten elkaar ook meer helpen, vindt Van der Burg. 

'We zijn aan het kijken, hoe kunnen we clubs die zwakker zijn laten fuseren met clubs die sterker zijn. We kijken of clubs die wat zwakker zijn ondersteund kunnen worden door clubs die sterker zijn. Om ervoor te zorgen dat je misschien geen 60 maar misschien 55 clubs sterke voetbalclubs overhoudt. Niet alleen sterk op het veld, maar ook bestuurlijk sterk. Want dat is wat je wel vaak ziet: clubs waar het bestuurlijk lastig gaat, daar zie je ook eerder excessen dan bij clubs die het goed geregeld hebben.'

Lees ook: Trainer DWS: 'Wat mijn jongens te horen krijgen, niet normaal'

KNVB
Van der Burg blijft het onderwerp op de kaart zetten. Hij voegt toe dat een gemengd bestuur bij het tot nu toe witte KNVB daar goed bij zou kunnen helpen. 

Sportjournalist Jack van Gelder noemt het idee om de clubs te laten fuseren op Twitter 'flauwekul'.

@AT5 Tjonge tjonge wat een flauwekul.

— Jack van Gelder (@jackvangelder) April 16, 2016