Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Effect milieuzone kan niet worden bewezen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 mei 2016, 10.57 uur

Het verwachte effect van de door vele weggebruikers gehate milieuzones kan niet worden bewezen. Dat blijkt uit een rapport van TNO dat vandaag verschijnt.

Hoewel de concentraties fijnstof in de lucht wel lager zijn, blijkt dit verschil na correcties minder dan één procent te zijn. Ook het weren van oudere dieselvoertuigen is minimaal, schrijft De Telegraaf. Een motie van de VVD voor het afschaffen van de milieuzones kreeg in december een meerderheid in de Kamer, maar werd door de grote steden genegeerd. 'We moeten Europese afspraken maken. Lucht houdt zich niet aan gemeentegrenzen', aldus VVD-Kamerlid Barbara Visser in de krant.

Lees ook: 'Luchtkwaliteit Stadhouderskade slechtste van de stad'

Sinds 2013 worden vrachtwagens met een vervuilende dieselmotor van voor 1 oktober 2005 binnen de ring van Amsterdam, op stadsdeel Noord na, geweerd. De bedoeling is dat per 2017 ook bestelauto's met dieselmotoren dit gebied niet meer in mogen. Per 2018 mogen ook taxi's met een dieselmotor, touringcars en brom- en snorfietsen de milieuzone niet meer in. Het einddoel is dat Amsterdam per 2025 geheel uitstootvrij is.