Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Uitzwaaidag Sylvana Simons': klachten over discriminatie bij internetmeldpunt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2016, 16.43 uur

Bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) zijn verschillende klachten binnengekomen over de Facebookpagina 'Uitzwaaidag Sylvana Simons'. Volgens de initiatiefneemster van het ludieke evenement is de televisiepresentatrice uit Amsterdam niet langer welkom in Nederland.

De Facebookpagina is bekend bij het MDI, bevestigt een woordvoerder. Hij zegt dat er tot nu toe 'drie of vier' klachten zijn binnengekomen over discriminatie. Volgens de woordvoerder moet de inhoud van de pagina nog beoordeeld worden door experts, maar bevat die waarschijnlijk strafbare uitingen. 'En mocht dat inderdaad het geval zijn, dan zullen we Facebook benaderen om te vragen of ze de inhoud willen verwijderen. Gezien onze uitstekende relatie met Facebook, gaan we er ook vanuit dat dat gebeurt'.

Alleen als het bedrijf weigert de volgens het MDI strafbare uitingen te verwijderen, onderneemt het meldpunt verdere actie. 'Dan stappen we naar de politie'.

Lees ook: Sylvana Simons gaat politiek in en krijgt 'verkiesbare plek' op Denk-lijst

De Facebookpagina werd opgericht nadat de politieke partij DENK vorige week aankondigde dat Simons op een 'verkiesbare plek' op de kieslijst komt bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Als reden voor haar plotselinge politieke aspiraties, noemde Simons onder meer de uitzending van De Wereld Draait Door, waarin ze het aan de stok kreeg met tv- en radiopresentator Martin Šimek. Die noemde vluchtelingen 'zwartjes'. Simons ging ertegenin en kreeg vervolgens een 'stortvloed aan reacties' over zich heen, waarvan veel 'doordrenkt met intolerant en haatdragend gedachtegoed'. 

Racisme en Zwarte Piet
'Dát was het moment dat ik besloot om zaken als racisme en Zwarte Piet niet meer zonder tegengeluid te laten passeren', zegt Simons. 'Ik zie het nu als mijn taak om mijn stem te laten horen in de arena waar ik écht iets blijvends kan bijdragen: de politiek'.

Zowel partij DENK als Sylvana Simons was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.