Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdcommissaris wil dat Sylvana Simons aangifte doet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2016, 01.36 uur

Sylvana Simons zou aangifte moeten doen van discriminatie. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor. 'Voor alle burgers geldt: als dit je overkomt, doe aangifte'.

De hoofdcommissaris zegt ook dat de politie nog contact met Simons zal opnemen om te kijken of ze aangifte wil doen, dat heeft ze nog niet gedaan. 'We hebben echt een aangifte nodig om goed onderzoek te doen', aldus Aalbersberg. Er is op dit moment een vooronderzoek bezig naar racistische uitspraken over Sylvana Simons op internet. 

 
 
Aanpakken
'Dit zijn zulke dingen dat je hier als politieman wel onderzoek naar wíl doen. Dit is een delict dat in discriminatie thuishoort en wat ook aangepakt moet worden. Tenminste, een aantal van die dingen valt onder het gezag van het Openbaar Ministerie, onder de strafbare uitingen.' Naast de politie is ook het OM een onderzoek gestart naar de uitlatingen op de Facebookpagina 'Uitzwaaidag Sylvana Simons'.
 
 
'Incidenten racisme onverminderd'
Afgelopen week kwam er een rapport naar buiten waaruit bleek dat het aantal meldingen van racisme in de regio Amsterdam is gedaald. Maar volgens de hoofdcommissaris mag dan het aantal meldingen gedaald zijn, het aantal incidenten is dit allerminst. Aalbersberg heeft niet de indruk dat er minder incidenten in de stad gebeuren: 'Als ik praat met Joodse jongeren of met moslima's of met andere mensen dan hoor ik juist meer signalen van dat er gediscrimineerd wordt'. 

Lees ook: 'Meldingen discriminatie slechts topje van de ijsberg'

Hoofddoek van hoofd getrokken
Als voorbeelden noemt Aalbersberg moslima's van wie de hoofddoek van het hoofd wordt getrokken en spuugincidenten. Maar ook Joodse jongens die in de tram lastiggevallen worden met uitspraken die niet kunnen. 'En dat is gevaarlijk. Een collega heeft mij wel eens verteld: het is alsof je elke dag met een stok een klap op je nieren krijgt. De eerste keer denk je: vervelend. De tweede keer ook. Maar als dat elke dag gebeurt, ontstaat er iets. En dat is wat discriminatie doet in de samenleving: het vult emmertjes met haat'. 

De volledige uitzending van Het Verhoor is hier terug te kijken.