Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Meer macht voor stadsdelen over weigeren nieuwe hotels

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.13 uur

Stadsdelen mogen in de toekomst zelf gebieden aan gaan wijzen waar geen hotels meer mogen komen.

Met deze zogenaamde 'uitzonderingsgebieden' wil het college tegemoet komen aan de wens van stadsdelen om per buurt te kijken waar eventueel ruimte is voor nieuwe hotels en waar juist niet. 

'Buiten die specifieke gebieden blijft het principe ''nee, tenzij'' gelden, met beperkte ruimte voor nieuwe hotels', schrijft het college. 'Alleen als initiatieven echt iets toevoegen aan de markt en de omgeving wordt vanuit de gemeente medewerking verleend'.

Lees ook: [Kaart] Op deze 91 plekken krijgt Amsterdams er (mogelijk) hotels bij

Rem op hotels
Met dit nieuwe beleid hoopt de gemeente het aantal nieuwe hotels in de stad af te remmen. Dit betekent echter niet dat er van vandaag op morgen geen hotels meer bijkomen of uitbreiden. 'Lopende projecten die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond. Soms duurt het wel acht of tien jaar voordat een project wordt voltooid', aldus het college. Het college wil wel strakker in de gaten gaan houden welke projecten ook daadwerkelijk leiden tot een hotel en welke van de lijst met initiatieven kunnen worden afgevoerd. Het college blijft inzetten op spreiding naar de randen van de stad en de regio.