Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Rechter beslist donderdag over Gay Pride

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 juli 2016, 21.42 uur

De rechter doet donderdag om 13.30 uur uitspraak over aanpassingen van de Gay Pride-vergunning. Verschillende bewonersgroepen vrezen grote overlast van de diverse feesten en hebben daarom een kort geding aangespannen.

De bewoners van de binnenstad, verenigd in Wijkcentrum d'Oude Stadt, zijn de afgelopen weken in gesprek geweest met burgemeester Van der Laan. Van der Laan heeft enkele toezeggingen gedaan om de overlast te beperken, maar dat bleek niet genoeg voor de bewoners. Zij stapten naar de rechter. Naast Wijkcentrum d'Oude Stadt waren vanmiddag ook de woonbootbewoners Prinsengracht aanwezig en 'Zeedijk Samen'.

Lees ook: Binnenstadbewoners: 'Meer handhaving, plasplekken en spreiding Gay Pride'

Tijdens de rechtszaak betoogden de bewoners onder andere dat de evenementen te lang zouden doorgaan. Zo is er een vergunning afgegeven voor veel buitentaps tot 24:00 uur, met daarnaast nog een uitloop tot 01:00 uur. Volgens de bewoners staat in de eigen regels van de gemeente dat de gemeentenorm bij versterkt geluid een eindtijd van 22:00 geldt.

Bovendien vinden de bewoners de geluidsnormen veel te hoog, ze vrezen avond na avond uit hun slaap te worden gehouden. Daarnaast zijn ze bezorgd over het hoge aantal bezoekers bij de Zeedijk. De Gaypride verwacht daar zo'n 3000 bezoekers, volgens de omwonenden kunnen dit er maximaal 2000 zijn. Bij een calamiteit vrezen zij voor veiligheidsproblemen.

Lees ook: Bewoners binnenstad ontevreden over aanpak overlast Gay Pride

De advocaat van de gemeente gaf in reactie aan dat er al heel veel gedaan is om de bewoners tegemoet te komen. Zo is het afkoel-uur op diverse locaties geschrapt, wordt er veel meer gehandhaafd door handhavers en is de klachtenlijn van de gemeente ook in het weekend gewoon bereikbaar. Bovendien wordt er veel extra schoongemaakt en komen er veel extra plaszuilen. Daarnaast zijn de buitenfeesten op zijn hoogst drie dagen lang, maar op de meeste locaties slechts één of twee avonden.

De rechter vroeg tijdens de zitting of er nog mogelijkheid was tot overleg waardoor beide partijen er met elkaar alsnog uit zouden komen, maar die ruimte ontbrak. Donderdag om 13:30 zal er uitspraak worden gedaan.