Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dodelijke konijnenvirus bereikt Amsterdam, vaccin beschikbaar

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 augustus 2016, 18.44 uur

Het dodelijke konijnenvirus, RHD2, heeft nu ook Amsterdam bereikt. De ziekte, die de organen van de dieren aantast laat lang geen symptomen zien, totdat het konijn al bijna sterft.

Vaccin
Eind vorig jaar kwamen de eerste berichten over de nieuwe ziekte naar buiten, het zorgde voor massale konijnensterfte op andere plekken in het land. En het virus verplaatst zich makkelijk: ook via kleding, water, voedsel, urine en hokken. Een lange tijd was er weinig aan doen, een vaccin was nog niet beschikbaar. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen. 

Lees ook: Veel maatregelen tegen verspreiding konijnenvirus: 'Absoluut nodig'

Met de komst van het vaccin, ontstond er een run en nu is het alweer bijna op. De baasjes die misgrijpen moeten dus andere maatregelen nemen. 'Dan moet je denken aan: geen gras plukken uit het bos en geen planten uit de moestuin. Maar ook op een plek waar veel konijnen zijn en met schoenen hebt gelopen denk eraan dat dit een mogelijkheid biedt voor het virus', legt de Amsterdamse dierenarts Philip Verbeek van Dierenkliniek de Wetering.

Kinderboerderij De Werf
Want het gevaarlijke aan het virus is, is dat er haast geen symptomen te zien zijn. Dat merkten ze ook bij Kinderboerderij De Werf in Watergraafsmeer. Daar bezweken de afgelopen tijd vier konijnen plotseling aan de ziekte. 'Eerst was de inenting niet beschikbaar en hadden we ook niet de financiële middelen. We worden nu ondersteund. Dus nu hebben wij alle konijnen kunnen inenten. Daar zijn wij heel blij mee', zegt Linda Olde Dubbelink van Kinderboerderij De Werf.

Toch hebben ze er op de boerderij nog hun handen vol aan alle voorzorgsmaatregelen: 'Ik denk dat het nog wel even duurt. Er moet eerst een goed vaccin komen. Deze is maar voor een halfjaar. Als het in de jaarlijkse cocktail kan. Dan hoop ik dat het helemaal de kop in wordt gedrukt.'