Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ook West zit niet op bierfiets te wachten: maar is verbieden wel mogelijk?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.53 uur

In het Centrum is de bierfiets vanaf 2017 niet meer welkom. En dat zou kunnen betekenen dat bierfietsen hun heil in de toekomst in andere stadsdelen gaan zoeken. Daarom stuurt ook stadsdeel West nu aan op een verbod.

De bierfiets is al geen vreemde verschijning meer in West. 'Ze rijden hier al wel eens door de De Clercqstraat', vertelt een bewoonster. 'Dan gaan ze midden op de brug staan.' Een andere omwonende ziet de lol wel in van de fietsende bars. 'Ik hoor ze heerlijk schreeuwen en gein hebben. Ik vind het een leuk idee. En ze fietsen ook nog!'

Lees ook: 'Bierfiets per 2017 verboden in binnenstad'

'Genoeg is genoeg'
Maar de PvdA en D66 in West vinden de fietsen bepaald géén leuk idee. Ook zij willen daarom vanaf 2017 een verbod in hun stadsdeel. 'Als je kijkt naar de overlast en de onveiligheid op sommige fietspaden, dan moet je zeggen: "genoeg is genoeg"', aldus D66-fractievoorzitter in West Pieter Rietman. 

Verbod wordt  aangevochten
Maar is zo'n verbod überhaupt wel mogelijk? Bierfietsondernemers betwijfelen het en willen het verbod, ook in het Centrum, daarom aanvechten. 'De klachten rond de bierfietsen gaan bijvoorbeeld over baldadigheid, dronkenschap, verkeersopstoppingen en geluidsoverlast,' stelt juridisch adviseur Jobien Monster. 'Maar op het moment dat die overtredingen echt ernstig zijn, zijn ze vaak al verboden onder geldende regelgeving. Dus de vraag is wat ga je méér verbieden met een bierfietsverbod? Welke grond heb je om specifiek die fietsen te verbieden?'

Lees ook: 'Bierfiets verbieden mag helemaal niet'

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt. Mochten ze in stadsdeel West in de tussentijd al een verbod in willen stellen dan is een meerheid niet genoeg. Alleen het stadsbestuur mag hier een besluit over nemen.