Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgeprocedeerde asielzoekers precies vier jaar op zwerftocht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 september 2016, 01.39 uur

Vier jaar trekken ze nu van kraakpand naar kraakpand door de stad. De groep uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here.

Op dit moment zitten ze nog in het oude stadsdeelkantoor in Nieuw-West, maar de zoveelste ontruiming lijkt aanstaande. Vandaag wordt het twijfelachtige jubileum toch een soort van gevierd met een foto-expositie. 'Tot nu toe hebben we op ongeveer twintig locaties gezeten', vertelt asielzoeker Khalid Jone. 

De groep verandert steeds qua samenstelling. Zo'n 140 asielzoekers wonen nu in het pand aan de Pieter Calandlaan. Gisteren kwam daar bijvoorbeeld Ahmet uit Mauritanië bij. 'Ik ben net uitgeprocedeerd, na negen jaar. Ik weet niet of ik hier blijf, misschien ga ik later naar Afrika, ik weet niet.'

Lees ook: Asielzoekers 'Vluchtacademie': Buurt waardeert onze komst

Ontruimingen
Tegenslagen en dieptepunten waren er genoeg de afgelopen vier jaar. Zoals de ontruimingen, maar ook spanningen onderling. Een vechtpartij met dodelijke afloop, een steekpartij en een asielzoeker die zichzelf van het leven beroofde.

Khalid pikt er liever de lichtpunten uit. 'Zestig mensen hebben uiteindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Dat laat toch zien dat er iets mogelijk is. Een mooi resultaat en we hopen dat het de deur openzet naar meer.'

Lees ook: 'Asielzoekers Vluchtschool vrijdag weer de straat op'

Rechtszaak
Woensdag vindt er een nieuwe rechtszaak plaats, want de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is de volgende bewoner van het pand aan de Pieter Calandlaan.