Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pegida-voorman voor rechter om hakenkruis bij demonstratie Stopera

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2016, 13.23 uur

Pegida-voorman Edwin Wagensveld staat vandaag voor de rechter omdat hij tijdens de demonstratie bij de Stopera een hakenkruis in een prullenbak liet zien.

De gemeente had van tevoren laten weten dat nazisymbolen verboden waren tijdens de demonstratie op 27 februari van de anti-islambeweging. Toen de Pegida-voorman toch een hakenkruis toonde werd hij, na te zijn gewaarschuwd, gearresteerd. Wagensveld vindt echter dat het hakenkruis in die context, in een prullenbak, valt onder de vrijheid van meningsuiting.

Lees ook: Pegida-voorman weigert geldboete om tonen hakenkruis in prullenbak

De rechtszaak kon voorkomen worden door een strafbeschikking, een geldboete van 250 euro, te betalen. Het OM stelde vorige maand dat die strafbeschikking per brief was verstuurd, maar Wagensveld ontkende dat. 'Dat is een leugen, E.W heeft nooit transactie aangeboden gekregen. Deze zou zeker door ons openbaar gemaakt zijn!', twitterde hij. Het OM heeft daarom opnieuw een brief verstuurd, die nu is aangekomen. Toch gaat Wagensveld liever naar de rechter dan dat hij de boete betaalt. 

Lees ook: Pegida-voorman opgepakt om spandoek; 'Ik heb schijt aan u'

Update 10.30 uur:
Edwin Wagensveld is toen hij bij de rechtbank aan kwam opnieuw gearresteerd wegens een logo van een hakenkruis in een prullenbak, dit keer op zijn T-shirt.

De beelden van de eerdere aanhouding van Wagensveld zijn hieronder nog eens te zien:

AT5-verslaggever Mark Schrader is vandaag aanwezig bij de rechtszaak.