Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsen en scooters moeten verdwijnen van het Rembrandtplein

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 september 2016, 22.41 uur · Foto: Jos van Zetten

Fietsen en scooters mogen vanaf volgend jaar niet meer geparkeerd worden op het Rembrandtplein en het Thorbeckeplein.

Dat voorstel doet burgemeester Van der Laan. Hij wil dat de pleinen veiliger en overzichtelijker worden, en daarom zouden de geparkeerde fietsen en scooters daar moeten verdwijnen.

In het voorstel staat dat de fietsen en scooters moeten verhuizen naar een nieuwe parkeervoorziening, onder andere langs de Amstel en de Herengracht en in de Bakkersstraat en de Reguliersdwarsstraat. Daar moet plek komen voor 500 fietsen, 70 scooters en 25 'gemengde' plekken. Hierdoor verdwijnen in dat gebied 13 autoparkeerplaatsen.

De maatregel is onderdeel van het plan om het uitgaansgeweld op het Rembrandtplein tegen te gaan. Als het plein beter ingericht wordt, wordt het overzichtelijker, en dus veiliger, aldus de burgemeester. Het voorstel van Van der Laan en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum wordt in oktober besproken in de deelraad. Op 21 september wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor bewoners en ondernemers van de beide pleinen. 

Eerder deed stadsdeel Centrum al een proef met fietsparkeerplekken voor de Nationale Opera op het Waterlooplein om het Rembrandtplein te ontlasten, maar die proef werd geen succes. 

Lees ook: Directeur Nationale Opera en Ballet wil geen fietsen voor de deur