Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: 'Echte oplossing tegen drukte in de stad nog niet gevonden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.35 uur

De echte oplossing voor de drukte in de stad is nog niet gevonden, dat zei burgemeester Eberhard van der Laan vanavond.

Van der Laan gaf een speech tijdens de conferentie De Staat van de Stad in de Stadsschouwburg. 'Het is een paar minuten voor twaalf', waarschuwde de burgemeester. 'De bewoners van Amsterdam horen op de eerste plaats te staan. Voor te veel bewoners is het al lang niet leuk meer in de stad.'

Urgent
Om de toenemende overlast door de drukte in de stad een halt toe te roepen wil Amsterdam onder meer met andere Europese hoofdsteden een front vormen tegen verhuurplatformen, waaronder Airbnb. 'De ingrepen die de gemeente tot nu toe heeft gedaan, hebben wel íets opgeleverd', zei Van der Laan. De toon van zijn speech was urgent, hij gaf aan nu écht gas te willen geven om de overlast aan te pakken.

Toeristen spreiden
De stad wil toeristen nu echt gaan spreiden. Van der Laan opperde onder meer een gratis OV-verbinding richting Den Haag en Rotterdam. De burgemeester hoopt dat toeristen dan gaan overnachten in hotels in andere steden. 

Lees ook: [Kaart] Souvenirs, wafels en kaas: toeristen kunnen bij 191 zaken terecht

Hotelstop
Ondanks de hotelstop in de stad staan er nog ruim 100 in de planning. 'Hoe veel van die hotels zijn nu echt juridisch onvermijdelijk?', vroeg Van der Laan zich af. Ook zint hij op maatregelen tegen de eenzijdigheid van het winkelaanbod in sommige straten in het centrum, denk aan de vele kaas- en Nutellawinkels.  

'We hebben haast, maar het gaat ons lukken om de problemen op te lossen', besloot Van der Laan. 

Bekijk hier de hele toespraak van Van der Laan:
abc5media_video_0