Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Cruiseterminal PTA binnen 5 tot 10 jaar weg uit binnenstad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 november 2016, 19.55 uur

Het massatoerisme in het centrum heeft de grens bereikt. Daarom moeten de grote cruiseschepen de binnenstad uit, zegt wethouder Kajsa Ollongren. Het verplaatsen van de cruiseterminal is volgens haar 'onvermijdelijk'.

Soms is het nodig nee te zeggen, zei de wethouder van Economie vanochtend in haar speech tijdens het jaarlijkse Havendebat in het Bimhuis.

'Het 17e eeuwse Amsterdam is niet gebouwd voor al die toerbussen die in de rij staan om deze [toeristen] van cruiseschip naar de Dam of de Wallen te brengen. Steeds vaker worden de kleine straten bezet door grote groepen die achter een gids aan lopen. Het past allemaal niet meer. De binnenstad moet worden ontlast.'

Lees ook: Van der Laan: 'Echte oplossing tegen drukte in de stad nog niet gevonden'

'Drukte geen vooruitgang'
De cruisepassagiers, die volgens de wethouder soms maar voor een halve dag in Amsterdam zijn, zorgen samen met de dagjesmensen en de buitenlandse bezoekers voor een grote massa toeristen in het kleine hart van de binnenstad. 

Die drukte is niet goed, meent Ollongren. 'Ook de regio heeft er niks aan als het hart van Amsterdam kans loopt aan een infarct te bezwijken. Dat is geen vooruitgang, geen toename van welvaart.' De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) wordt binnen 5 tot 10 jaar verplaatst naar het Westelijk Havengebied of bijvoorbeeld de gemeente Zaanstad, aldus Ollongren.

abc5media_video_0

Sleutelhangers en pizzapunten
Als negatief effect ziet de wethouder dat het winkelaanbod in het centrum ernstig te lijden heeft onder de groei van het aantal toeristen: 'Een lokale economie die steeds meer draait op sleutelhangers, ijs en pizzapunten.'

Lees ook: Schoon genoeg van vervuilende megacruiseschepen Amsterdam

PTA wordt binnen 5 tot 10 jaar verplaatst naar Westelijk havengebied of bv Zaandam. Bezoekers moeten ook regio in aldus Ollongren.

Wethouder Ollongren: 'Vertrek Passenger Terminal uit centrum is onvermijdelijk. Geen plek meer voor grote cruiseschepen in hart vd stad.' pic.twitter.com/AMuZTqIYAI

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) November 3, 2016 — Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) November 3, 2016

Ollongren: de binnenstad moet worden ontlast, lokale economie draait steeds meer om ijs, sleutelhangers en pizzapunten.

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) November 3, 2016
Floris Looijesteijn