Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen om files op A10: 'Er ontstaat een crisis op de Zuidas'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 november 2016, 17.12 uur

Filerecord na filerecord wordt gebroken en dus moet er wat veranderen op de Zuidas, vindt de organisatie voor ondernemend Amsterdam (ORAM). Zeker omdat de A10-Zuid eind 2017 helemaal op de schop gaat.

De Ring wordt deels breder wordt en gaat ondergronds. Ook station Zuid wordt aangepakt. Het miljardenproject gaat voor veel verkeersoverlast zorgen. 'We kunnen nu toch wel zeggen dat er langzaam een crisis aan het ontstaan is op de Zuidas', aldus Kees Noorman van ORAM.

Lees ook: Meerderheid gemeenteraad stemt voor: ondertunneling Zuidas gaat er komen

Eén van oplossingen is om de standaard werktijden aan te passen, zodat niet iedereen meer tegelijk begint. Andere ideeën waar over gesproken wordt zijn een auto-verbod op delen van de Zuidas of mensen die carpoolen of met de trein komen financieel belonen.

'Hup, de auto uit'
Een echt concrete oplossing is er echter nog niet en dat terwijl de tijd dringt volgens Noorman. 'Eigenlijk zou ik zeggen, hup de auto uit. De auto uit, maar waar dan in? Dat is een goede vraag.'

Lees ook: Avondspits in file-top drie: grote drukte rond Amsterdam

Verkeerswethouder Pieter Litjens gaat de komende weken samen met ORAM in gesprek met bedrijven op de Zuidas om over mogelijke oplossingen te praten.