Stad

NL
V

140 zittingsdagen later: OM komt met strafeisen in hoger beroep liquidatieproces

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 november 2016, 08.03 uur · Foto: B 101

Tien verdachten, opdrachtgevers, tussenpersonen en uitvoerders horen vandaag in het hoger beroep van het liquidatieproces de strafeis. Het jarenlange proces gaat over zeven liquidaties in met name de Amsterdamse onderwereld.

De tien waaronder Dino S. worden verdacht van betrokkenheid bij liquidaties tussen 1993 en 2006. De elfde verdachte Ali Akgün werd eind 2014 doodgeschoten in Turkije. Ook op een andere verdachte, Sjaak B., is in januari 2015 in Panama een moordaanslag gepleegd. Hij heeft de aanslag overleefd.

Lees ook: [Video] Ali Akgün probeerde het eerst als voetballer maar werd topcrimineel

De aanwezigheid van twee kroongetuigen maken dit Passageproces extra bijzonder. Deze twee mannen, Fred R. en Peter la S. zijn zelf verdachte en hebben met het OM een deal gesloten om te verklaren en getuigen. Mede aan de hand van de verklaringen van R. pakte de politie eind 2014 Willem Holleeder op wegens vermeende betrokkenheid bij criminele afrekeningen.

In eerste aanleg waren er straffen tussen levenslang en vrijspraak opgelegd. In alle zaken werd hoger beroep aangetekend. Het hoger beroep in het omvangrijke moordproces startte in 2013 en heeft tot nu toe zo'n 140 zittingsdagen in beslag genomen. In totaal zijn circa 130 getuigen gehoord. De uitspraken zullen pas volgend jaar volgen.