Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM vervolgt minstens tien mensen voor bedreigen Sylvana Simons

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 december 2016, 11.00 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ten minste tien mensen vervolgen voor het beledigen of het met de dood bedreigen van Sylvana Simons.

Dit heeft hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee laten weten in gesprek met AT5. Het exacte aantal mensen dat, begin volgend jaar, voor de rechter moet verschijnen wil Hofstee niet zeggen. 'Maar het zijn er meer dan tien.' Volgens de hoofdofficier gaat het om een 'vrij groot aantal'. 'Wij vinden dat zij strafbaar hebben gehandeld'. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze personen van bedreiging en/of discriminatie. 

Lees ook: Sylvana Simons doet aangifte: 'Inclusief de verse haat van vandaag'

Simons maakte in mei van dit jaar bekend toe te treden tot de politieke beweging Denk. Dit kwam haar op een hoop negatieve reacties te staan, waarop Simons besloot aangifte te doen.

Lees ook: Hoofdcommissaris wil dat Sylvana Simons aangifte doet

Het totale aantal aantal mensen dat Simons daadwerkelijk bedreigde ligt een stuk hoger dan tien. Maar volgens Hofstee is het onmogelijk om iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan belediging of een doodsbedreiging te achterhalen. 'Bepaalde sites zijn offline gehaald en niet iedereen doet zoiets natuurlijk met naam en toenaam', stelt hij. 'Uiteindelijk hebben we de ernstigste gevallen geselecteerd, die personen zullen voor de rechter moeten verschijnen.'

Lees ook: Man opgepakt voor bedreiging Sylvana Simons

Deze personen hebben zich, volgens het OM, schuldig gemaakt aan ernstige belediging of doodsbedreiging. Wat voor straf hen boven het hoofd hangt is nog niet duidelijk. 'In sommige gevallen kan het met een boete worden afgedaan, maar sommigen zullen écht voor de rechter moeten verschijnen', aldus Hofstee.