Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Cold case-kalender misschien wel laatste hoop voor nabestaande Amstelveense gruwelmoord

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 mei 2019, 13.38 uur

23 jaar geleden werd haar pleegmoeder met tientallen messteken om het leven gebracht maar Elsa heeft de dader nog altijd niet in de ogen kunnen kijken. 'Hij heeft wel iemand uit het leven gerukt, die door mij heel erg gemist wordt, nog steeds.'

Haar pleegmoeder Lydie Baneke Knap was op de avond van 9 februari 1994 alleen thuis. Als haar man Joop terugkomt van een boodschap, merkt hij dat zijn vrouw op de wc zit. Hij hoort Lydia zuchten en vraagt haar of het wel goed gaat. 

Lydie blijkt ernstig toegetakeld te zijn, vertelt Elsa. 'Op een gegeven moment dacht Joop: "Raar dat ze niet reageert". Hij deed de deur open, en toen zag hij het lichaam van zijn vrouw'. Op dat moment leefde Lydie nog, ze haalden nog adem maar was niet meer kennis. 'Het was echt een bloedbad, echt een bloedbad', zegt Elsa.

Lees ook: Kalender vol moorden uitgedeeld in gevangenis

37 messteken
De verwondingen zijn te ernstig, Lydie blijkt maar liefst 37 keer te zijn gestoken en overlijdt in de ambulance. Ruim negen jaar later wordt er een verdachte aangehouden in de zaak, maar die wordt daarna weer vrijgelaten. Over het motief is dus nooit iets duidelijk geworden, al vermoedt Elsa dat het te maken heeft gehad met Lydies baan als maatschappelijk werker in voogdijzaken.

'Er is een theorie dat het misschien een ouder is geweest, wiens kind uit huis is geplaatst, dat het zo'n scenario is geweest', vertelt ze. 'Of misschien was het toch een inbreker die aan de drugs was en doorsloeg. Het is heel frustrerend dat er nooit een antwoord is gekomen, waarom?' 

De zaak van haar pleegmoeder Lydie Baneke Knap is op een zogenaamde Cold Case Kalender gezet door de politie. Deze wordt onder meer onder gedetineerden uitgedeeld in de hoop dat iemand mogelijk iets over de moord heeft gehoord.  Voor de gouden tip is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.