Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur kiest voor brug bij Java-eiland en station Sixhaven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 januari 2017, 22.14 uur

Het stadsbestuur kiest in de zoektocht naar nieuwe verbindingen over het IJ voor een brug bij het Java-eiland en de afbouw van metrohalte Sixhaven.

Vandaag vergaderde het college van B en W over de 'Sprong over het IJ', een onderzoek naar de mogelijkheden voor extra verbindingen tussen de stad en Noord, om de drukte op de pontjes tegen te gaan. Er liggen meerdere opties voor. Zo zijn er plannen voor twee bruggen: één bij het Stenen Hoofd en één bij de Kop van Java. Ook de bouw van metrostation Sixhaven direct aan de overkant van het IJ is een optie, net als de aanleg van een voetgangerstunnel direct achter het Centraal Station.

Lees ook: College besluit vandaag over brug over IJ

Voorkeur
De voorkeur van het college gaat uit naar een brug bij het Java-eiland en het verder afbouwen van het Noord/Zuidlijn-station Sixhaven. Dat station ligt direct aan de noordkant van het IJ tegenover het Centraal Station en is er al in ruwbouw, maar moet om gebruikt te kunnen worden nog worden afgebouwd. Volgens bronnen op het stadhuis worden deze twee opties nu nader onderzocht, ze zouden op 'poleposition' liggen. De gemeenteraad moet uiteindelijk een beslissing nemen over de aanleg van de nieuwe verbinding. 

Lees ook: Brug over het IJ? 'Ze kunnen net zo goed een pont erbij zetten, dat is goedkoper'