Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachten ontvoering Insiya langer vast

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2017, 15.57 uur · Foto: Flickr / Brian Turner

Twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van het tweejarige meisje Insiya Hemani blijven langer in de cel. Dat heeft de rechtbank donderdag beslist tijdens een pro-formazitting.

Het gaat om de 47-jarige Robert B., die door een buurman kon worden overmeesterd, en de 59-jarige Frederik S., die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de organisatie van de volgens het Openbaar Ministerie (OM) 'zeer professioneel en tot in detail geplande ontvoering'.

Lees ook: Buurtbewoner overmeesterde ontvoerder peuter: 'Ik heb 'm goed geraakt'

Insiya werd in de ochtend van 29 september meegenomen uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer, waar zij met haar zusje en moeder verbleef. Ze is vermoedelijk in opdracht van haar vader ontvoerd en meegenomen naar India. In de zaak zijn tot nu toe vier personen aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht verdachten op het oog. Onder hen is ook de vader van het meisje.

Lees ook: 'Ontvoerde Insiya blijft in India'

Het OM heeft een rechtshulpverzoek gedaan aan India om hem te kunnen horen. De officier van justitie zei donderdag dat de kans dat hieraan gehoor wordt gegeven zeer gering is gezien ervaringen in het verleden. 'De relatie met India is stroef in het algemeen en de gevoeligheid van deze zaak in het bijzonder maken het moeilijk in te schatten of dit rechtshulpverzoek zal worden uitgevoerd.'

Lees ook: 'Ontvoerde Insiya maakt het goed'

De dagvaarding tegen een derde aangehouden verdachte, de vermoedelijke chauffeur van de auto waarin het meisje werd meegenomen, is voorlopig wegens dringende persoonlijke omstandigheden ingetrokken. Verdachte nummer vier, de dochter van S. die in Duitsland is aangehouden, mag haar proces eveneens op vrije voeten afwachten.

Lees ook: Vader Insiya spreekt advocaat Gerard Spong, dochter volgens getuigen in India

De ouders van Insiya liggen in scheiding en hadden al enige tijd een conflict over het ouderlijk gezag. Haar moeder had van de Nederlandse rechter de zorg over haar dochter gekregen en de vader mocht zijn kind alleen onder toezicht bezoeken. Volgens het OM verblijft Insiya momenteel bij haar oma in India en wordt hard gewerkt om haar veilig te laten terugkeren naar Nederland.