Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ontvoering peuter Insiya tot in detail voorbereid

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 januari 2017, 17.57 uur

De ontvoering van het 2-jarige meisje Insiya Hemani is in acht maanden tijd tot in de puntjes voorbereid. Op de computer van een van de verdachten is een plan van aanpak gevonden waaruit blijkt dat het gebruik van geweld geen probleem was. Daar is zelfs een specialist voor ingevlogen vanuit Amerika.

Met deze informatie kwam de officier van justitie vandaag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Amsterdam. Verdachten Robert B. (47) uit de Verenigde Staten en Frederik S. (59) stonden voor de rechter. Ze blijven allebei langer vastzitten
 
Op donderdagochtend 29 september om ongeveer 8:15 uur werd peuter Insiya in opdracht van haar vader door drie mannen met geweld weggenomen uit het huis van haar oma in Watergraafsmeer. Op dat moment bracht haar moeder, Nadia Rashid, net haar andere dochter naar school.
 
Eén van de ontvoerders werd direct tegen de grond gewerkt door een buurtbewoner en een tante van Insiya. Dat was Robert B.. De andere twee daders (die vandaag niet voor de rechter stonden) wisten in een auto met het meisje te ontkomen.
 
Uitvoerder Robert B.
Verdachte Robert B. werd volgens justitie op het laatste moment speciaal ingevlogen uit Amerika om de oma van Insiya tijdens de ontvoering onder controle te houden. Hij had een taser bij zich en tiewraps om haar vast te kunnen binden. Het OM ziet hem als een van de uitvoerders van de ontvoering. Hij is ook degene die ervan wordt verdacht geweld te hebben gebruikt. 
 
Coördinator Frederik S.
Frederik S., een oud-politieman die later is aangehouden in Coevorden, was niet bij de ontvoering, maar wordt door justitie gezien als de coördinator van de ontvoering. Hij is een zakenrelatie van de vader het ontvoerde meisje. Op zijn computer werd 'plan Barney' gevonden, een document waarin de planning van de ontvoering tot in detail beschreven staat. Hij heeft verklaard uit volste overtuiging te hebben meegewerkt omdat hij geloofde dat de vader het volste recht had het meisje naar India te halen.
 
Chauffeur Willem V.
Tijdens de pro-formazitting kwamen ook details uit de verklaring van verdachte Willem V. aan bod. Hij was volgens justitie de tweede ontvoerder. V. zou de chauffeur van de ontvoering zijn geweest en daarnaast vooraf een coördinerende en adviserende rol hebben gehad. Zijn voorarrest is eind december om persoonlijke omstandigheden stopgezet. V. heeft verklaard dat hij en Frederik S. samen 40.000 euro voor de ontvoering zouden krijgen en dat ze dat eerlijk zouden verdelen. 
 
Vader Shehzad Hemani
Ook de vader van Insiya, Shehzhad Hemani, is verdachte in de ontvoeringszaak. De rijke Indiase zakenman wordt gezien als de opdrachtgever. Hij had een conflict met de moeder van Insiya over hun dochter. Het meisje was door de Nederlandse rechter aan haar moeder toevertrouwd en de vader had bezoekrecht onder toezicht gekregen. Waarschijnlijk is Hemani nu in India en heeft hij zijn dochtertje ondergebracht bij zijn moeder. Volgens justitie wordt met man en macht geprobeerd het meisje weer naar Nederland te krijgen. Doordat de relatie met India stroef is en de zaak gevoelig ligt, is het volgens de officier van justitie onzeker of en wanneer de vader zal worden uitgeleverd voor zijn berechting.
 
 
Nog meer verdachten
Er zijn meer verdachten betrokken bij de zaak. De politie heeft tot nu toe acht geïdentificeerd. Daarbij hoort ook S., de neef van de vader van Insiya. Hij zou de derde ontvoerder zijn. De man staat internationaal gesignaleerd, net als C., die door justitie als de organisator wordt gezien. Door het ontvoeringsplan Barney weet de politie dat er nog meer betrokkenen waren. Naar hen wordt verder onderzoek gedaan.
 
Het duurt nog maanden voordat de ontvoeringszaak inhoudelijk wordt  behandeld. Op 29 maart volgt er nog een regiezitting. Dan kunnen de verdachten en het Openbaar Ministerie hun onderzoekswensen indienen.
 
'De hoop dat ze terugkomt, geeft mij de kracht om door te gaan', zegt Nadia Rashid, de moeder van de ontvoerde Insiya in een interview met AT5: 

abc5media_video_1