Start van hoofdcontent

video

nl

'Problemen bij doorverbinden 112-bellers naar Amsterdamse meldkamer'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 januari 2017, 23.03 uur

Het was gisteren tijdens de stroomstoring in de stad enorm druk in de landelijke meldkamer, er kwamen vier keer zoveel 112-telefoontjes binnen. En bij het doorverbinden naar Amsterdam ging het waarschijnlijk fout, zo ook met de noodoproep van een zoon die belde voor zijn 83-jarige moeder.

112-bellers die een mobiele telefoon gebruiken komen in eerste instantie bij de meldkamer in Driebergen terecht. De beller geeft aan waar hij zich bevindt en of er brandweer, ambulance of politie nodig is. Vervolgens wordt hij of zij doorverbonden met de lokale meldkamer. Zeker negen telefoontjes die voor de Amsterdamse ambulancedienst bedoeld waren, kwamen daar niet aan.

De melders zijn allemaal later teruggebeld maar in het geval van de 83-jarige vrouw mocht hulp niet meer baten. 'Het lijkt er op dat het doorverbinden naar Amsterdam niet goed is gegaan', zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. 'Het lijkt er vooralsnog op dat er geen telefoontjes zijn gemist maar de politie onderzoekt dit nog.' 

Lees ook: Onderzoek naar twee sterfgevallen tijdens stroomstoring

Onderzoek na twee sterfgevallen
De gemeente kondigde gisteravond aan de gang van zaken grondig te evalueren nadat duidelijk werd dat er tijdens de stroomstoring naast de 83-jarige vrouw ook nog een tweede vrouw is overleden. Het vermoeden bestaat dat het overlijden het gevolg is van de uitval van de zuurstofvoorziening waar zij van afhankelijk was.

De gemeente wil met alle betrokken partijen uitzoeken in hoeverre er een verband is tussen de twee sterfgevallen en de stroomstoring. De gemeente heeft contact gezocht met de nabestaanden van beide overleden vrouwen.