Stad

NL
V

Nog een petitie tegen brug over het IJ

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 januari 2017, 09.46 uur

Een groep bezorgde Amsterdammers is online een petitie gestart tegen de komst van een brug over het IJ. Na enkele dagen hebben zo'n 700 mensen de petitie ondertekend. Bewoners van het Java-eiland begonnen eerder al een andere petitie.

Volgens initiatiefnemer Martin Nederhoed is er geen echte behoefte aan een brug over het IJ. 'Het haalt alle functies uit de haven weg. De Passengers Terminal zal verplaatst moeten worden, de zeilvaart staat straks voor die brug te wachten, want die masten zijn vaak twee keer zo hoog als die brug wordt.'

Lees ook: Stadsbestuur kiest voor brug bij Java-eiland en station Sixhaven

Nederhoed snapt niet dat de gemeente niet direct een fietstunnel bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn heeft gerealiseerd. 'Dan hadden ze de fietstunnel onder het Centraal Station gewoon kunnen doortrekken.' Hij wil de handtekeningen op een later moment aanbieden aan de gemeente.

Het besluit om een brug van de Kop van Java naar Noord te bouwen stuit al langer op verzet. Zowel verschillende bewoners uit Noord, als een groep bewoners van het Java-eiland, maken bezwaar tegen de plannen. Onder meer omdat het volgens de omwonenden door de brug veel te druk wordt voor hun deur. 

Vanaf volgende week zijn er bijeenkomsten waar bewoners hun bezwaren en ideeën kunnen delen met de gemeente.