Start van hoofdcontent

Stad

nl

Barbecueverbod: 'Die paar mensen gaan maar ergens anders barbecueën'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 januari 2017, 11.29 uur

Het barbecueverbod in het Vondelpark is er door. Gisteren werd er in de bestuurscommissie Zuid besloten dat het per 1 maart niet meer is toegestaan om te barbecuen in het bekendste park van de stad.

Voordat het besluit werd genomen, was er nog GroenLinks - die tegen het verbod zijn - en de VVD - die voor zijn - die hun zegje wilden doen. 'Het Vondelpark is meer dan 150 jaar geleden gebouwd om de gewone Amsterdammer ook een collectieve achtertuin te geven. Door het barbecueën te verbieden, neemt het aantal lege wijnflessen niet af en het aantal lege chips-zakken zal misschien wel toenemen', zei bestuurscommissielid Nicole van der Waart van GroenLinks.

Lees ook: Vondelpark krijgt algeheel barbecueverbod

'Schade aan bomen'
'De omstandigheden in het park - ik ben er afgelopen zomer twee keer geweest - waren op de mooie avonden toen gebruik werd gemaakt van barbecue, niet te harden. Daar komt bij dat rapporten uitwijzen: schade aan bomen, schade aan het grasveld', zegt Ronnie Eisenmann van de VVD.

Lees ook: Het zit er aan te komen: een barbecueverbod in het Vondelpark

Nipte meerderheid
Vervolgens waren er geen verrassingen tijdens de stemming. Het verbod werd met een nipte meerderheid - acht stemmen voor - aangenomen. De zeven stemmen tegen van D66 en GroenLinks waren ontoereikend. 'Wij hebben niet het bewijs kunnen vinden dat het schadelijk is, dat er blijvende schade optreedt aan het zeer waardevolle Vondelpark', zegt Van der Waart. Waar de VVD het in de vergadering nog had over schade, werd er na de vergadering vooral de leefbaarheid aangehaald. 'Het leefbaar maken en het leefbaar houden van het park vonden wij het voornaamste argument. Ik denk dat het een logisch proces gaat worden waarbij handhavers mensen gaan aanspreken op het feit dat het niet meer mag. Dat zal misschien een paar dagen nodig hebben, maar dan zul mensen ook daar aan gewend raken', zegt Eisenmann.

Lees ook: De Vondelvuilnisbelt: het was weer lekker weer gisteren

Social media
Bestuurder Paul Slettenhaar wil meerdere middelen inzetten om het verbod duidelijk te maken aan de parkbezoekers. 'We zijn het aan het voorbereiden. Dat betekent dat er duidelijk aangegeven wordt wat wel en niet mag. Er zal niet alleen fysiek worden aangegeven, maar ook via social media en allerlei communicatiemiddelen worden aangegeven dat het niet mag', zegt Slettenhaar.

Lees ook: Vondelparkbezoekers staan niet te springen om barbecueverbod

'Ga maar ergens anders barbecueën'
Ook de Vrienden van het Vondelpark, de vereniging die opkomt voor het park, is blij met het verbod. 'Het is eigenlijk wel treurig dat dit nu zo moet gaan. Want het zou veel leuker zijn als het barbecuen op een ordentelijke manier plaats zou hebben gekregen in de recreatie van het Vondelpark. Het barbecuen heeft voor veel overlast gezorgd.  Voor nog veel meer mensen dan die paar mensen die nu de dupe van het verbod zijn. Die gaan maar ergens anders barbecuen', zegt Olaf Paulus van Pauwvliet.