Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe metroverbinding tussen Isolatorweg en Centraal Station

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 februari 2017, 19.04 uur

Het Amsterdamse metronetwerk wordt per maart 2019 mogelijk uitgebreid met een metroverbinding tussen Isolatorweg en Centraal Station. Dat blijkt uit de 'Metronet 2019 Studie' van Vervoerregio Amsterdam en het GVB.

De komende jaren gaat het Amsterdamse openbaar vervoer, inclusief het metronetwerk, flink op de schop. Zo gaat in de zomer van 2018 de Noord/Zuidlijn rijden en wordt lijn 51 vanaf maart 2019 tot eind 2020 vervangen door buslijn 55.

Lees ook: Stadsbestuur denkt aan metroverbinding van Isolatorweg naar CS

Naar de nieuwe metrolijn tussen Isolatorweg en Centraal Station wordt momenteel een haalbaarheidsstudie gedaan. Mocht hij daadwerkelijk gaan rijden, dan gaat dat gebeuren via station Zuid, station Rai, Overamstel, Spaklerweg en Amstelstation. De route zorgt ervoor dat er vanaf maart 2019 een metroverbinding blijft bestaan tussen station Zuid en Amstelstation. Tot die tijd wordt de route bediend door lijn 51.

Pendelverbinding
Metrolijn 53 wordt een pendelverbinding tussen Van der Madeweg en Gaasperplas, met een cross-platform overstap op Van der Madeweg op de rest van het metronetwerk. Lijn 50 tussen Isolatorweg en Gein en lijn 54 tussen Centraal Station en Gein blijven ongewijzigd.

Vanaf eind 2020 rijdt de vernieuwde Amstelveenlijn als tramverbinding tussen Westwijk en station Zuid, waar kan worden overgestapt op de rest van het metronetwerk en overig openbaar vervoer.

Het onderzochte plan wordt verder uitgewerkt door het GVB. Het Dagelijks Bestuur en de Vervoerregio nemen in een later stadium een besluit over die uitgewerkte plannen.

abc5media_image_1

Vervoerregio Amsterdam